Bira, çok uzun geçmişe sahip bir alkollü içecektir. İçilmeye başlandığı ilk dönemlerden itibaren farklı unsurlarla ilişkilendirilmiş ve bunlardan bazıları mitolojik hikayelere dönüşmüştür. Bira ile ilgili mitolojik hikayelerden bazılarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
1 – Bira Tanrıçası Hathor
Mısırlılar için bira, sadece bir içecekten öte, tanrıların bir hediyesi ve neşe kaynağı olarak kabul edilmektedir. Bira tanrıçası Hathor, bereket ve mutluluğun simgesidir. Hathor’a adanmış tapınaklarda, ona sunulan bira libasyonları ve ritüelistik danslar ile kutlamalar yapılırdı.
Mısırlılar, güneş tanrısı Ra’nın her gün gökyüzünde yolculuğunu yaparken yorgunluğunu gidermek için bira içtiğine dair bir efsaneye de sahiptir. Bu efsaneye göre, Ra’nın güneş gemisini çeken tanrıçalar, ona güç ve dayanıklılık vermesi için bira sunarlardı. Kısacası Mısır mitolojisinde biranın çok önemli bir yeri vardır.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
2 – Bira Tanrısı Ninkasi
Sümerler, birayı tanrı Ninkasi’nin yarattığına inanıyorlardı. Ninkasi, bira ve alkollü içeceklerin tanrıçasıydı ve bira yapımının kutsal bir sanat olduğuna inanılırdı. Ninkasi’ye adanmış tabletlerde, bira yapımının detaylı tarifi ve ritüelleri yer alırdı. Tarihteki ilk medeniyet olan Sümerlerin dahi bira içmesi, biranın tarihinin ne kadar eski olduğunu gözler önüne sermektedir.
Sümerlerin yaşadığı bölge ile ilgili bilgiler veren Gılgamış Destanı’nda da bira geçer. Bu destana göre Utnapishtim adında bir adam, tanrılar tarafından bir tufanla yok edilecek olan dünyayı kurtarmak için bir gemi inşa etti. Gemide yiyecek ve içecek stoklamak için aralarında bira da dahil olmak üzere birçok erzak topladı. Efsaneye göre, Utnapishtim ve beraberindekiler tufandan sonra gemiden indiklerinde, tanrılara şükranlarını sunmak için biradan oluşan bir ziyafet düzenlediler.
3 – Dionysos Tanrısı
Yunanlılar için bira, Dionysos tanrısıyla özdeşleştirilirdi. Dionysos, şarap ve bereket tanrısıydı ve biranın da neşe ve kutlama ile bağlantılı olduğuna inanılırdı. Dionysos’a adanmış festivallerde, coşkulu danslar ve müzik eşliğinde bol bol bira içilirdi.
Antik Yunan’da Demeter tanrıçasının insanlara birayı nasıl yapacağını öğrettiğine dair bir efsaneye sahipti. Demeter, tarım ve bereket tanrıçasıydı ve biranın insanlara besin ve güç sağladığına inanılırdı. Efsaneye göre, Demeter, kuraklık ve kıtlık çeken insanlara yardım etmek için birayı keşfetti ve onlara bu kutsal içeceği yapmayı öğretti. Bundan sonra Antik Yunan’da insanlar güç ve besin ihtiyacını karşılamak için bira içmeye başladı.
4 – Valhalla
İskandinav mitolojisinde, Valhalla’da yaşayan Einherjar adında kahraman savaşçıların her gün savaştan sonra mead (bal şarabı) ve bira içtiklerine inanılırdı. Valhalla, Odin tanrının ölü savaşçıları için inşa ettiği cennet gibi bir mekandı. Einherjar’ın her gün savaş antrenmanı yaptığı ve akşamları ise mead ve bira içerek eğlendiği söylenirdi. Biranın hem güç verdiğine hem de eğlence sağladığına yönelik bir inanış bulunurdu. Bu efsane, Norceç’e aittir.
5 – Kızılderili Efsaneleri
Birçok Kızılderili kabilesi, birayı kutsal bir içecek olarak gördü ve dini törenlerde ve kutlamalarda kullandı. Bira, doğanın ruhlarına sunulan bir adak olarak kabul edilirdi ve şifa, bereket ve manevi aydınlanma için kullanılırdı. Günümüzdeki kullanımından çok daha farklı amaçlar için kullanılırdı.
Kızılderililerin bira yapımında kullandıkları malzemeler ve yöntemler kabileden kabileye değişiklik gösterirdi. Ancak genel itibariyle mısır, arpa ve buğday gibi tahılların yanı sıra meyveler ve bitkiler de bira yapımında kullanılırdı.
6 – Umay Ana
Türk mitolojisinde Umay Ana adında bir doğurganlık ve bereket tanrıçası birayla ilişkilendirilirdi. Efsaneye göre, Umay Ana gökten inerek insanlara birayı ve tarımı öğretmiştir. Umay Ana’ya adanmış kutlamalarda, ona şükran sunmak için bira içilir ve bereket için dualar edilirdi.
Bira ile ilgili mitolojik hikayeler ve efsanelerden bazıları bu şekildedir. Söz konusu hikayelerin gerçekliği tam olarak bilinmese de biranın ne kadar eski bir içecek olduğunu gözler önüne sermesi bakımından önemlidir.