Evde bira yapımı son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiş ve bira severleri büyük masraftan kurtarmıştır. Satın alınan biraların cepleri yakması, bira düşkünlerini evde bira yapımına yöneltmiştir. Evde bira yapımı biraz uğraştırıcı olsa da kendi yaptığınız biranın tadı daha enfes olacak ve çekeceğiniz zahmete değecektir. Peki, evde yapılan biralar ne kadar süre içerisinde tüketilmelidir? Biranın tarihinin geçmesi tadını kötü etkiler mi? Bu yazımızda evde lezzetli bira yapımına ilişkin bazı sorularınıza yanıtlar bulabilirsiniz.
Evde bira yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi, işlemlerin doğru yapılması gibi nedenler biranın ömrünü belirlemektedir. Özellikle bira yapımında kullanılan kitlerin kalitesi, biranın daha uzun ömre sahip olmasını sağlamaktadır. Kaliteli bira kiti kullanılarak yapılan bira, yaklaşık olarak 6-8 ay ömre sahip olacaktır. Evde yaptığınız biranın daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız yıllandırılmaya uygun olan kitleri seçmeniz daha uygun olacaktır. Bu kitler, biranın şarap gibi yıllandırmaya uygun olmasını sağlamaktadır. Doğru işlemler uygulanarak şişelenen biranın ömrü 1 ve daha üzeri yıllar için kullanıma uygun olacaktır.
Evde bira yapımına merakınız varsa biranın en önemli malzemesi olan kitleri sitemizden satın alabilir, biranızın tadını daha enfes bir hale getirebilirsiniz. Son derece uygun fiyat seçenekleri sunan sitemizden alacağınız kitler ile biranızın ömrünü uzatabilirsiniz.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Evde Yapılan Biraların Tadı Zamanla Kötüleşir mi?
Satın alınan her ürünün üzerinde son kullanma tarihi olan ibareler bulunur. Son kullanma tarihi geçen ürünler zaman içerisinde bozularak kişilerin sağlığını tehdit eder. Fakat bira için aynı durum geçerli değildir. Biraların üzerinde son kullanma tarihi ibaresi yerine tavsiye edilen tüketim tarihi bulunmaktadır. Tavsiye edilen tüketim tarihi geçse bile biralarda bozulma meydana gelmez. Uzun raf ömrüne sahip biralar, içerisinde patojen maddeler bulundurmamaktadır. Kapağı açılmış biralar, haftalar sonra tüketime uygun olsa da tat ve dokusunu kaybedeceğinden içilmesi önerilmemektedir.
Evde bira yapımında kullanılan malzemeler ve işlem sürecinin hassas bir şekilde yapılması da biranın tadını doğrudan etkileyen faktörlerdir. Kaliteli bira kiti kullanılarak yapılan biraların kullanım süresi uzun olacağından tadında bozulma meydana gelmeyecektir. Kalitesiz ve ucuz bira kiti için aynı durum geçerli olmayacaktır. Biranın ana malzemesi olan kitlerin doğru seçimi bu nedenle çok önemlidir.
Evde yapılan biraların kullanım ömrü her ne kadar uzun olsa da birayı kapağı açık bir şekilde bekletmek tadının değişmesine neden olacaktır. Peki, biranın bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır? Biranın kapağını ilk açtığınızda ‘’psstt’’ sesi çıkacaktır. Bu ses biranın kapağının sıkıca kapatılmış olduğunu göstermektedir. Kapak açıldıktan sonra hafif bir köpürme olması biranın bozuk olmadığının göstergesidir. Biranın bozulup bozulmadığını anlamanın bir diğer yolu da berraklığıdır. Yeni açılan bira, berrak bir görünüme sahip olacak ve dibinde tortu barındırmayacaktır.