Fermantasyon Sırasında Karşılaşılabilecek Sorunlar ve Çözümleri

Evde Bira

Evde bira yapımı her ne kadar kulağa kolaymış gibi gelse de aslında oldukça zordur. Çünkü bu süreç esnasında her işlem detaylı bir şekilde ele alınmalı, eksikler giderilmeli ve süreç doğru bir şekilde yönetilmelidir. Aksi takdirde bira yapım aşamasında pek çok sorunla karşılaşmak mümkündür.

Evde kendi birasını yapan kişilerin en sık karşılaştığı problemlerden biri de fermantasyon aşamasında oluşabilecek sorunlardır. Bizler bu sorunları ve sorunların çözümlerini bir araya getirdik. Kendi biranızı ilk kez yapacaksanız, işlemlere başlamadan önce bu yazıya göz atmanızda fayda var. İşte, fermantasyon sırasında karşılaşılabilecek sorunlar ve çözümleri:

Hava Kilidinde Neden Hareket Olmaz?

Fermantasyon sürecinde en sık karşılaşılan problemlerden biri de hava kilidinin hareketsiz olmasıdır. Bu sorunu çözebilmek için öncelikle sorunun kaynağını bulmak gerekir. Eğer kapak tam oturmamış veya yerine düzgünce yerleştirilmemiş ise içerde biriken karbondioksit, kapağın çevresinden dışarıya sızacaktır. Elbette bu tek neden değildir. Buna ek olarak hava kilidinde fazla sıvının bulunması, kapağı sıkıştırarak hareketsiz bırakacaktır.

Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?

Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!

Kupon Kodu: ILKBIRAM10

Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.

Çözüm:

Fermantasyon sürecinde hava kilidini kontrol edebilir, kapağı bulunması gereken yere yerleştirebilirsiniz. Bu noktada içerideki su miktarını da kontrol etmeniz gerekiyor. Fazla miktarda sıvı olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer, hava kilidinin sızıntı yapmasını istemiyor iseniz dip kısmına teflon bant veya streç film sarabilirsiniz. Böylece sızıntı önlenmiş olacaktır.

Kova Hava Sızdırıyorsa Ne Olur? Ne Yapmak Gerekir?

Kova hava sızdırıyorsa öncelikle sızıntının yerinin belirlenmesi gerekir. Çünkü sızıntı yapan yeri belirlemez iseniz daha sonraki yapacağınız biralarda da aynı problemle karşılaşma ihtimaliniz yüksek olacaktır. Peki, kovanın sızıntı yapan yeri nasıl belirlenir?

Çözüm:

Aslında cevap çok basit. Bira yapmaya başlamadan önce kenara ayırdığınız arındırıcıyı çalkalayın ve köpük kıvamına getirin. Bu köpüğü kovanın kapak kenarlarına ve conta etrafına güzelce sürün. Köpürmeyi gözlemleyerek sızıntının kaynağını kolayca bulabilirsiniz. Eğer sızıntı contadan kaynaklanıyor ise hava kilidini biraz oynatmanız gerekir. Aşağı yukarı hareketler yaparak bu sorunu çözebilirsiniz. Kapak kaynaklı bir sızıntı var ise teflon bant yapıştırabilir, kapağı sabitleyebilirsiniz. Eğer araçlarınızı uzun süredir kullanıyorsanız eskimiş olabilir. Bir sonraki biranızda bunu göz önünde bulundurabilirsiniz.

Musluk Conta Kısmı Sızdırıyorsa Ne Olur? Ne Yapmak Gerekir?

Evde bira yapımında en çok karşılaşılan problemlerden biri de musluğun conta kısmının sızdırma yapmasıdır. Kaliteli bira elde etmek için bu sorunun çözülmesi gerekir.

Çözüm:

Musluk monte edilirken fermantasyon kovasının içerisinde kalan somunun aşırı sıkılmaması gerekir. Eğer işinizi garantiye almak için bu somunu fazla sıkarsanız contanın ezilmesine, yayılmasına ve delikten uzaklaşmasına neden olabilirsiniz. Bu durum sızdırma problemlerini de ortaya çıkarır. Contanız fazla eziliyor ise gevşetmeniz daha doğru bir seçenek olacaktır. Eğer sızdırma hala devam ediyorsa kova deliğine karşılık gelen musluğun gövdesine teflon bant yapıştırabilirsiniz. Bant, orada kalın bir tabaka oluşturacak ve sızıntıların önüne geçecektir.

Bira Yaparken Çeşme Suyu Kullanılabilir Mi?

Evde bira yapımına yeni başlayan pek çok kişi, ambalajlı su yerine çeşme suyu tercih etmektedir. Fakat, çeşme suları içerisinde klor bulunur. Bu klor, sudan arındırılmadığı takdirde birada kötü bir tat oluşmasına ortam hazırlayacaktır. Eğer çeşme suyu kullanmakta ısrar ediyorsanız suyu kaynatarak klordan arındırmanız gerekir.

Sanitasyon Sonrası Durulama Yapılır Mı?

Evde bira yapımının en önemli aşaması temizliktir. Çünkü doğru temizlik yapılmadığında ekipmanlarda bakteri üreyecek ve bir sonraki biranın hem tadı hem de kalitesi doğrudan etkilenecektir. Ekipman temizliği aşamasında en çok merak edilen sorulardan biri de sanitasyon sonrası durulama işleminin yapılıp yapılamayacağıdır. Evde bira yapımı için özel olarak tasarlanan sanitasyon sıvılarının pek çoğu durulama işlemine ihtiyaç duymaz. Fakat, sanitasyon sıvısı uygulanmadan önce ekipmanlar yıkanmalı ve durulama yapılmalıdır.

Ege Malt Ürünlerini Keşfedin:

Başlangıç Seti

Başlangıç Seti

From 1,699.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Ege Pilsner

From 429.90
İndirim
Stokta yok
299.90

Bandit Crow Premium Seri

India Pale Ale

From 549.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Black Forest Stout

From 454.90

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.