Evde bira yapımı, her ne kadar eğlenceli olsa da oldukça zordur. Çünkü her ölçünün doğru olması ve işlemlerin özenle yapılması gerekir. Aksi takdirde sabırsızlıkla beklenen bira, istenilen lezzeti vermeyecektir. Siz de evde kendi biranızı yapıyorsanız ve yüksek alkollü bir bira elde etmek istiyorsanız sizlere vereceğimiz tavsiyeleri göz önünde bulundurabilirsiniz.
Yüksek Alkollü Bira Nasıl Yapılır?
Alkol tadının çok belirgin olmaması ve mayaların beslene bilmesi için sıvı malt özü (LME) ve ya kuru malt özü(DME) kullanmanızda fayda var. Kendi yaptığınız biranın alkol oranını yükseltmek istiyorsanız, malt özünün üzerine ekstra şeker eklemenizde fayda var. Çünkü, bira için kullandığınız maya, şekeri tüketecek ve daha fazla alkolün üretilmesini sağlayacaktır.
Bira yapımında en önemli kural ölçümlerdir. Ölçümlerin doğru bir şekilde hesaplanması gerekir. Biraya konulan şekerin veya dekstrozun yanlış hesaplanması, alkol seviyesinin beklenilenden çok daha fazla olmasına neden olabilir. Alkol oranını kararında yükseltmek için hassas ölçümler yapmalısınız.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Alkol Seviyesinin Yükseltilmesinin Fermantasyona Etkisi Nedir?
Evde kendi biranızı yapmak istiyorsanız istediğiniz alkol oranını belirlemeniz ve buna göre şeker eklemeniz gerekir. Alkol seviyesi arttıkça fermantasyon süreci yavaşlayacaktır. Mayaya eklenen besin miktarı arttıkça bu süre uzamaya devam edecektir. Fakat maya besini, hücre duvarının güçlenmesini sağladığından alkol ölümünün önüne geçecektir. İkinci bir alternatif de fazla gramajlı maya kullanılmasıdır. Böylece maya yüksek alkol üretecektir.
Alkol Seviyesinin Yükseltilmesi İçin Hangi Şeker Tercih Edilmelidir?
Biraya kompleks bir yapı kazandırmak için pek çok şeker kullanılabilir. Fakat amacınız biranın alkol seviyesini yükseltmekse malt özü, dekstroz ve beyaz toz şekeri tercih edebilirsiniz.
Amerika’da biranın alkol seviyesini yükseltmek için mısır şekeri kullanılmaktadır. Mısır şekeri, maya tarafından daha kolay hazmedilir. Bu şeker hem sıvı hem de toz haliyle bira yapımında kullanılabilir.
Şekerin Biraya Etkisi Nedir?
Biraya şeker eklemek, alkol seviyesinin yükselmesini sağlamakla birlikte biranın rengini ve gövdesini doğrudan etkiler. Birada mısır veya dekstroz şekerinin kullanılması, birayı berraklaştırarak istenilen görüntünün elde edilmesini sağlar.
Granül şeker ise biranın rengini koyulaştırdığından pek çok bira severin kullandığı bir şeker türüdür. Gövdeyi güçlendirir. Buna ek olarak biraya karamel ve bal aroması kazandırır.
Biraya şeker eklenmesi, yüksek alkol için önemlidir fakat fazla miktarda şeker, biranın lezzetini tamamen değiştirebilir. Özellikle mayanın fermente edebileceğinden çok daha fazla şekerin eklenmesi, elma şarabına benzer bir tadın oluşmasına neden olur. Buna ek olarak biranın çok fazla köpürmesine yol açar. Bu nedenle birasının alkol oranını yükseltmek isteyen bira severler, ölçümlerini doğru yapmalıdır.
Yüksek Alkollü Bira Elde Etmek İçin Şeker Nasıl İlave Edilmelidir?
Biranıza ekleyeceğiniz şekeri bir anda kullanmamalısınız. İkinci kez fermantasyon işlemi yaptığınızda yavaş yavaş şeker eklemeye başlayabilirsiniz. Yalnız bu işlem esnasında hidrometre değerlerine dikkat etmelisiniz. Ortalama bir biraya eklenen şeker miktarı %11 civarındadır. Kendi özel biranızı yapmak isterseniz bu oranı %25’e kadar çıkarabilirsiniz. Fakat unutmamalısınız ki bu değer sadece özel biralar için geçerlidir.
Evde kendi birami yapmaya başladım basit yöntemlerle 23 litre ye yetecek miktarda kit ve 1kg şeker kullanıyorum alkolü artırmak için şekeri doğru ölçüde ne kadar artırmak gerekir