Sık Sorulan Sorular

Bira kitini kaç lt kurabilirim?

Bandit Crow kitleri 2 farklı gramajda üretilmektedir;

-1.8 kg  olan ürünler 23 lt kurulum için tasarlanmıştır. Satın aldığınız tenekeye 23 litre seviyesine kadar su ilave etmeniz yeterli olacaktır.

-1.5 kg olan ürünler 19 lt kurulum için tasarlanmıştır. Satın aldığınız tenekeye 19 litre seviyesine kada su ilave etmeniz yeterli olacaktır.

Kiti kurabilmek için maya kullanmak zorunlu mu?

Bandit Crow kitlerinin sıvı ile karıştırılmasından sonra fermantasyonun başlaması için maya kullanmak gereklidir. Maya kit ile beraber gelecektir. Fakat kullanım amacınız eğer emzirme içeceği ya da pastacılık ve fırıncılık ürünleri ise, maya kullanmanıza gerek yoktur.

Kiti kurduktan sonra şeker eklemeli miyim?

Hazırladığınız 23 litrelik karışıma 1 kg şeker ya da 1.2 kg dekstroz ve ya 1.5 kg malt özü  eklemeniz mayalanma açısından gereklidir.

Dry Hop nasıl yapılır?

Bandit Crow kitlerinin yanında gelen şerbetçi otları, fermantasyonun son 3 gününde sanite edilmiş şerbetçi otu torbalarına konularak fermantasyon kovasının içine atılır.

Kit kurulumu yaptıktan sonra gaz çıkışı başlamadı neden?

Ale ve Lager mayalara özel fermantasyon sıcaklıklarına dikkat edilmelidir. Mayanızı fermantöre serperken üzerindeki köpük kısmını sanite edilmiş bir kaşık yardımıyla kenara çekiniz ya da alınız. Mayalar köpükle temas ettiğinde mayşeye ulaşamadığı için çalışmaya başlamayacaklardır.

Ale mayalar 18-25 derece sıcaklıklarda fermantasyona başlarken, Lager mayalar 12-15 derece sıcaklıklarda fermantasyona başlar. Ale ve Lager mayaları ile fermantasyon yaparken hidrometre ile alacağınız ölçümler sizi en doğru sonuca götürecektir.

Hava kilidinden gaz çıkışı olmadığı durumlarda;

  • Fermantasyon kovasının sıkıca kapandığından emin olunuz.
  • Hava kilidi contasının düzgünce kapandığından emin olunuz.
  • Oda sıcaklığının uygun olduğuna emin olunuz.

Bazı durumlarda (sıcaklık ve fermantörün hava kaçırması gibi) hava kilidi denge göstergelerine dikkatlice bakınız. Denge çizgilerinin diğer bir tarafa (basınçtan kaynaklı) su seviyesi daha yüksekte ise fermantasyonunuz başlamıştır. Gönül rahatlığıyla 15 gün bekledikten sonra kurulum yapabilirsiniz. Fermantasyon sonrasında da hidrometreniz var ise FG seviyelerini kontrol edip doluma geçebilirsiniz.

Önemli Uyarı

  • Fermantasyon kovasının kapağını açmayınız.
  • Fermantasyonu başlatmak için kovanızı çalkalamayınız.
Fermantasyon kovası kapağını kurulumdan sonra açmam neden sorun olur?

Fermantasyon sırasında dışarıdan yabancı bakterilerin ve havanın girmesi ürünün kontamine olmasına yol açabilir. Açmak zorunda kaldığınız durumlarda mümkün mertebe en hızlı şekilde kapağınızı sanite edip tekrar kapatınız.

Şişeleme şekeri ne kadar olmalıdır?

50 cl şişe için 4.72 gr ya da orta boy iki küp şeker 33 cl şişe 2.9 gr ya da orta boy 1 küp şeker kullanmanız yeterlidir.

Şişeleme sonrasında gazlanma yeterli seviyede olmadı. Neden?

Fermantasyon bitiminde ürünlerinizi şişelemeden önce yeterli miktarda şeker koyduğunuzdan emin olun. Şişeleme sonrasında iki hafta kadar fermantasyon sıcaklığında (18-25 derece) olan bir ortamda bekletmeniz gerekmektedir. Unutmayınız ki şişelerde gazlanmayı sağlayan şey mayanın tükettiği şekerdir. Şişe içindeki mayalar çalışmak için uygun sıcaklık koşulları ararlar.

Açtığım şişeler köpürüyor sebebi nedir?

Sanitasyonun çok önemli olduğunu tekrar vurgulayalım. En önemli sebebi, fermantasyon öncesi fermantasyon kovasının ve şişelerin doğru şekilde sanitasyondan geçirilmemesidir. Şişe temizliği bu bakımdan ayrı bir önem sahiptir.

Sıvı malt özlerini kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
  • Sıvı malt özleri bal gibi yoğun bir  kıvama sahiptir. Bu bakımdan kabı 10-15 dakika içi sıcak su dolu bir kapta bekletmeniz akışkanlığı arttıracaktır. Böylelikle dökülmesi daha kolay olacaktır.
  • Ayrıca kabın çeperine bir miktar mal özütü tutunacaktır. Bu kısmı da sıcak su yardımı ile her yerine gezdirerek kovanıza alabilirsiniz.
  • Kaptaki malt özütünün su ile tamamen karışabilmesi için en az 1.5 litre sıcak su kullanmanız gerekir. Akabinde şeker, dekstroz ya da isteğe göre farklı bir malt özütü de ekleyerek iyice karıştırmalısınız.
  • En sonunda toplam karışım 23 lt olacak şekilde damacana su ya da arıtma su ilave etmelisiniz.
  • Karışımın kapağının sıkıca kapalı olduğundan emin olunuz.
  • Kullanacağınız hava kilidinin içerisindeki çizgiye kadar, kaynamış soğumuş su ya da sanitasyon çözeltisi ekleyiniz.
  • Kurulumu yaptığınızda, başlarda hava kabarcığı çıkmayabilir. Tamamen normaldir. Bu durum krausen oluşumundan kaynaklıdır.
Bandit Crow kitleri ve diğer ürünler yerli mi ithal mi?

Bandit Crow ev birası kitleri ithal hammaddeler kullanılarak Aydın, Germencik’te üretilmektedir. Bunun dışındaki satışta olan yardımcı ürünlerin de bir kısmı ithal olduğu gibi, yerli ürünler de mevcuttur.

Ürünlerinizi firmanızdan bizzat alabilir miyim?

Üretim tesisimiz merkezi bir yerde yer almamaktadır. İnternet ortamı dışında da, insanların kolaylıkla gelip satın alma yapabileceği bir mağazamız maalesef yoktur.

Şerbetçi otsuz malt özütü nedir?

Bazı kullanıcılar şeker kullanmadan ürünün tamamını malttan yapmak istemekteler. Burada 1.5 kg şerbetçi otsuz sıvı malt özütü 1 kg sofra şekerine denk geldiğinden, şeker yerine bu ürünü kullanabilmektedirler.

Şerbetçi otsuz malt özütüne şerbetçi otu ekleyebilir miyim?

Evet ekleyebilirsiniz. Bandit Crow malt özütleri,  kitlerimizin hammaddesi olan ürünlerden üretilir ve %100 malttır. Malt kalitesinde kesinlikle bir değişiklik yoktur. Malt özlerini kullanarak kendi  damak tadınıza uygun şerbetçi otlarını çeşitli kaynama sürelerinde ekleyerek kullanabilirsiniz.  Unutmayınız ki malt özleri yoğun ürünler olduğu için sulandırılarak kaynatmanız ürünün karamelize olmasını önleyecektir.

Kiti sulandırırken şebeke (musluk) suyu kullanılabilir miyim?

Şebeke suyunda klor ve bakteriler vardır. Bu bakımdan temizlemek içi kaynatmak gerekir. Eğer sudan bakteri ve klor uzaklaştırılmazsa, hazırladığınız üründe kötü tat oluşumu olabilmektedir. Bu bakımdan kullandığınız suyun ambalajlı su olması daha uygundur. Fakat başlangıçta şebeke suyunu kaynatarak da kullanabilirsiniz.

Aklımdaki soruyu burada bulamadım. Ne yapmalıyım?

destek@egemalt.com ‘dan bizlere ulaşarak ya da müşteri hizmetlerimizi arayarak aklınıza takılan bütün soruları bize sorabilirsiniz. İlgili arkadaşlarımız sizlere yardımcı olmaktan memnuniyet duyacaktır.