Evde bira yapımında en önemli hususlardan biri de kova ve ekipmanların temizliğidir. Eğer bu ekipmanlar yeterince iyi temizlenmezse biranın içerisinde mikropların oluşmasına ortam hazırlayacaktır. Peki, evde bira yaptıktan sonra kova ve ekipmanlar nasıl temizlenmelidir?
Evde Bira Yapımında Kova Temizliği Nasıl Yapılır?
Bira yapım sürecinde kova temizleme işlemi detaylı bir şekilde yapılmalıdır. Bunun için öncelikle kova temiz bir su ile güzelce yıkanır. Ardından musluğun bir contası kova içerisine diğeri musluğa sıkı bir şekilde geçirilir. Fakat bu sıkılık aşırı derecede olmamalıdır. Aksi takdirde sıvı kaçağına neden olacaktır.
Bir litre suya bir çay kaşığı arındırıcı eklenir. Su ılık olacak şekilde ayarlanmalıdır. Yumuşak bir bez veya sünger ile kova çok bastırılmadan silinir. Bu noktada kullanılan süngerin yumuşaklığı önemlidir. Çünkü sert süngerler kovanın çizilmesine ve burada mikropların üremesine yol açabilir. Yıkanan kova bol su kullanılarak temizlenmelidir. Aynı işlem kova kapağı için de yapılmalıdır.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Malzemelerin sanite edildiği sıvı kovanın içerisine boşaltılır. Kovanın kapağı kapatılır. Bu süreç içerisinde kovanın yaklaşık 15 dakika kadar çalkalanması gerekir. Kova kapağı açılmadan bir süre bekletilir. Kovada köpük oluşacaktır. Bu köpük sanitasyon sıvısının işe yaradığını göstermektedir. Bu noktadan sonra kovanın kapağı açılmaz veya durulama işlemi yapılmaz.
Bira kurma işlemlerine geçmeden önce kova açılır ve içerisindeki su musluk suyunun da yardımıyla bir şişeye doldurulur. Bu noktada musluk suyu da sanite işlemine maruz kalacaktır. Suyun şişeye doldurulmasındaki amaç ise şişeleme esnasında yeniden kullanılacak olmasıdır. Ardından kapak kapatılır ve serin bir yerde saklanır.
Kova kapağı her zaman kapalı kalmalıdır. Bira şişeleme işleminden sonra arındırıcı ile temizlenir. Musluk ve contalar sökülerek arındırıcı sıvıda 2 gün bekletilmelidir. Ardından bolca su ile yıkanıp kovanın içerisine konulmalıdır. Böylece bir sonraki bira için hazır hale gelecektir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise musluk ve contaların her bira yapımından sonra temizlenmesi gerektiğidir. Aksi halde bira içerisinde mikrop oluşabilir ve biranın tadını kötü etkileyebilir.
Bira Yapımında Temizlik ve Sanitasyon İşlemi
Bira yapımı diğer alkollere göre daha fazla titizlik gerektirir. Bunun nedenleri ise biranın distile edilememesi ve içerisindeki alkolün düşük olmasıdır. Alkol derecesi yüksek olan içkiler sanitasyon işlemine ihtiyaç duymazken biranın sanite edilmesi gerekir. Bu nedenle lezzetli bira yapmak isteyen kişiler sanitasyon işlemini önemsemelidir.
Biranın kaynayıp soğutulduğu aşamada fermantasyon tankı, aktarma hortumu, kapak gibi önemli ekipmanlar sanitasyon sıvısı ile temizlenmelidir. Bu işlem atlanırsa malt şırası, malzemelerde bakteri oluşumuna neden olacak ve biranın tadını bozacaktır.
Bira yapımında kaynama noktasında kullanılan malzemeler içerisinde kazan, mayşe tankı, aktarma kapları ve hortumlar için sanitasyon işlemi gerekmez. Fakat, kullanılan malzemelerin temizlenmesi daha doğru olacaktır. Aksi takdirde malzemelere yapışan şerbetçiotu ve tortu kalıntıları biranın aroma yapısını bozacak ve istenen tadın oluşmasını engelleyecektir.