Evde Yapılan Bira Neden Aşırı Gazlı Olur?

Evde Bira Yapım İpuçları

Evde bira yapımı keyifli bir aktivite olsa da ne yazık ki her zaman istenilen sonuç elde edilememektedir. Özellikle bira yapmaya yeni başlayan kişilerin en sık karşılaştığı problemlerden biri de evde yapılan biranın aşırı gazlı olmasıdır. Bu soruna pek çok etken neden olabilir. Örnek vermek gerekirse, biranın şekerinin önerilen miktardan fazla kullanılması, mayalama işlemi tamamlanmadan şişelemeye geçilmesi ve arındırma işleminin düzgün yapılmaması biranın aşırı miktarda gazlı olmasının en önemli nedenleridir.

Biranın Aşırı Gazlı Olmaması İçin Ne Yapılmalıdır?

Evde yapılan biranın aşırı miktarda gazlı olmaması için bazı önlemlerin alınması gerekir. Bunun için öncelikle birada neyin gaza sebep olduğunu bilmek gerekir. Biranın içerisine yoğun miktarda şişeleme şekeri atılması, gazlanmaya neden olacağından, biraya eklenmeden önce hassas ölçümler yapılması gerekir. Buna ek olarak mayalanma işleminden sonra hemen şişeleme işlemine geçilmesi biranın gazlı olmasına neden olur. Bu durumda mayalama işleminin kesin olarak bittiğinden emin olmak gerekir. Hidrometre ile yapılan ölçümler bu sorunun önlenmesinde büyük rol oynayacaktır.

Biranın aşırı gazlı olmasının bir diğer etkeni de arındırma işleminin doğru bir şekilde yapılmamasıdır. Biranın mikrop kapması hem biranın gazlı olmasına hem de biranın tadının istenildiği gibi olmamasına yol açar. Bu durumda evde kendi birasını yapan kişiler, arındırma işlemine ekstra hassasiyet göstermelidir.

Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?

Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!

Kupon Kodu: ILKBIRAM10

Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.

Biranın Gazsız Olması Sorunu ve Çözümleri

Evde bira yapımına yeni başlayan pek çok kişi birasının gaz sorunundan şikayetçi olmaktadır. Bu gaz problemi kimisinde aşırı fazlayken kimisinde aşırı az veya hiç yoktur. Peki, biranın gazsız olma nedeni nedir?

Biranın gazsız olmasının nedenleri arasında biranın şişelendikten kısa bir süre sonra açılmasıdır. Biranın fermantasyonunu tamamlaması için gereken süreden önce açılması, biranın gazsız olmasına neden olacaktır. Gazlanma işlemi oda sıcaklığında yaklaşık bir hafta sürmektedir. Eğer ortam sıcaklığı düşük veya yüksek ise gazlanma süresi de bu durumdan etkilenecektir. Tam gazlanma için bu sürenin doğru ayarlanması gerekir.

Evde bira yapımında kullanılan şeker miktarı çok önemlidir. Şeker miktarı belirlenen ölçünün üzerinde ise biranın aşırı gazlanmasına, altında ise biranın gazsız olmasına neden olacaktır.

Şişeleme işlemi bittikten sonra yapılan biralar oda sıcaklığında saklanmalıdır. Eğer odanın sıcaklığı 13°C altında veya 35°C üstünde ise bu biranın gaz oluşumunu doğrudan etkiler. Maya yeterince gaz üretemediğinden bira gazsız olacaktır.

Evde bira yapımının en önemli kısımlarından biri de şişeleme işlemidir. Her ne kadar işlem basit gibi görünse de doğru yapılmadığında tüm emeklerin boşa gitmesine neden olabilir. Şişelerin kapaklarının tam olarak kapatılmaması ve biranın sızıntı yapması gaz oluşumunu olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum ayrıca biranın tadının da bozulmasına neden olur.

Şişeleme Şekeri Nasıl Kullanılır?

Biranın gaz oranını en fazla etkileyen faktörlerden biri de şişeleme şekerinin olması gerekenden fazla ya da eksik kullanılmasıdır. Bu şekerin biraya eklenmesi için genellikle iki yöntem kullanılır.

Bunlardan ilki, bira için gerekli olan şişeleme şekeri hesaplanır ve toplam şeker miktarı ölçülür. Küçük bir kap içerisinde çok az miktarda sulandırılır ve kaynatılır. Bu işlem sayesinde bira, mikroplardan da arındırılmış olur. Ardından soğumaya bırakılır. Daha sonra dibinde musluk olan şişeleme kovasına dökülür. Bu kova mikroptan arındırılmış olmalıdır.

Fermantasyon işlemini tamamlamış bira, bir hortum yardımıyla kaba aktarılır. Aktarım esnasında kişilerin dikkat etmesi gereken nokta, bu işlemi yavaş bir şekilde ve etrafa sıçratmadan yapmalarıdır. Bunun için tercih edilen en ideal yol ise hortumun saniye edilmesi ve kovanın dip kısmına kadar uzatılmasıdır. Bu aktarımının bir diğer avantajı ise sulandırılmış şekerin biraya karışmasıdır. Aktarma işleminden sonra kovanın musluk ile bağlantılı kısmında bulunan dolum çubuğuyla bira şişelerin içerisine doldurulur.

İkinci yol ise tarif edilen şekilde bira şişelenir. Fakat burada şeker oranı bira şişelerine ayrı ayrı hesaplanır. Yani her şişeye ayrı ayrı ölçüm yapılır.

Biranın hassas ölçümlerle yapılmasının en önemli nedeni hata payına yer bırakmamaktır. Yanlış miktarda konulan şeker, biranın tadını da doğrudan etkilediğinden bu işlemi ilk kez yapacak olan kişilerin ölçümlere daha fazla hassasiyet göstermesi gerekir.

Ege Malt Ürünlerini Keşfedin:

Başlangıç Seti

Başlangıç Seti

From 1,699.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Ege Pilsner

From 429.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

India Pale Ale

From 549.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Black Forest Stout

From 454.90

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.