Evde kendi biranızı yapmanın zevki elbette ki tartışılmaz. Yaptığınız biranın damak zevkinize hitap etmesi ve biradan beklediğiniz tadın tam da istediğiniz gibi olması, biranızı keyifle içmenize olanak sağlayacaktır. Peki, istediğiniz tadı elde etmenin doğru bira kiti ile alakalı olduğunu biliyor muydunuz? Bira kitlerini, birayı yaptığınız mevsimlere göre seçmek, kaliteli bira elde etmenizi sağlayacaktır. Sizler için mevsimlere göre en uygun bira kitlerini derledik. Bu kitlere göz atarak en iyi birayı siz yapabilirsiniz.
Yazın Evde Bira Yapımı
Dayanılmaz yaz sıcaklarında kendi yaptığınız buz gibi biranızı içme hayaliniz varsa doğru yerdesiniz. Sizlere yazın evde bira yapımı ve hangi kitleri kullanmanız gerektiği hakkında bilgi vereceğiz. Evde bira yapımında bira kitinin kalitesi önemlidir. Biranız için doğru bir kit seçtiğinizde enfes bir bira elde edebilirsiniz. Aksi takdirde bira tadının gereğinden fazla acı olmasına neden olabilirsiniz. İşte yazın evde bira yapımında kullanabileceğiniz bira kitleri:
Ege Pilsner
Ege pilsner bira kiti, altın sarısı tonlarında bira elde etmenizi sağlar. Biranın tadının olduğu kadar görünümü de önemlidir. Ege pilsner ile hem görüntü olarak hem de tat olarak kaliteli bira yapabilirsiniz. Damağı yormayan yapısı, alman şerbetçi otu ile dengelenmiş lezzeti ile sizleri tatmin edecektir. Aroması hafif ve dengelidir. Biranızda Ege Pilsner kitini kullandığınızda hafif meyve ve otsu tatlar elde edebilirsiniz. Bira fermantasyon sürecinde bira kitinin, sıcaklığı 17-22°C aralığında korunmalıdır. 15 gün kova 15 gün şişe olmak üzere 30 gün bekletilmelidir.
German Pilsner
Biranızın tadını sert tonlarda seviyorsanız tercih etmeniz gereken bira kiti German Pilsner’dir. Kolay içimi sayesinde damak tadından ödün vermeyen biraseverleri memnun edecektir. Aroması sert ve dengelidir. German Pilsner, sek bir acı ve hafif tatlı bir tada sahiptir. Biranızda German Pilsner kiti kullanacaksanız, fermantasyon sürecinde 17-22°C sıcaklıkta korumanız gerekmektedir.
India Pale Ale
Kısa adıyla IPA olarak bilinen India Pale Ale bira kiti, şerbetçi otunun acılığı ve aromatik tatlarla harmanlanmış bir klasiktir. Damakta bıraktığı aromaları sayesinde biralarınıza lezzet katacaktır. Karakteristik bir kokuya sahiptir. İçeriğinde meyvemsi çiçeksi tatlar bulunur. IPA kiti, fermantasyon sürecinde 17-22°C sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Daha sonra 15 gün kovada 15 gün şişe içerisinde bekletilmelidir.
Black Forest Stout
Klasik İngiliz tarzı bira severlerin tercihi Black Forest Stout kitinden yana olmaktadır. Ferah içimi sayesinde vazgeçilmeyen kitlerden biridir. Black Forest Stout kiti, sert acılığı ve aromatik yapısı ile biraya lezzet katmaktadır. Biraya temiz ve kahve çikolata tadı verir. Biranızı Black Forest Stout ile kurmayı düşünüyorsanız 1 kg şeker veya 1.2 kg dekstroz şekeri kullanmanız tavsiye edilir. Fermantasyon sürecinde 17-22°C aralığında muhafaza etmelisiniz.
Brown Ale
Brown Ale, birada karamelsi ve kavruk tat arayanlar için vazgeçilmezdir. Klasik İngiliz tarzı olan Brown Ale kiti, şerbetçi otlarının hafif dengeli acılığını ortaya çıkararak içimi lezzetli bira elde etmenizi sağlar. Biranızda kahve çikolata arası tatlar denemek istiyorsanız Brown Ale kitini mutlaka denemelisiniz. Brown Ale kitini 17-22°C aralığında saklamalı ve 15 gün kovada 15 gün şişede bekletmelisiniz.
Dark Ipa
Sert acılığı ve aromatik yapısıyla ön plana çıkan Dark Ipa kiti, koyu kahve tonları sevenlerin gözdesidir. Duyularınızda bırakacağı enfes tadı ile biranızın kalitesini arttırabilirsiniz. Dark Ipa karakteristik bir kokuya sahiptir. Meyvemsi ve çiçek tatları seviyorsanız Dark Ipa kitini mutlaka kullanmalısınız. 17-22°C aralığında muhafaza etmeli ve biranızı 15 gün şişe içerisinde 15 gün kovada bekletmelisiniz.
Gaucho
Bandit Crow Arjantin serisini biralarınızda denemek isterseniz Gaucho kiti tam size göre! Kolay içimli bu kit klasik Pilsner tadını sizlere sunuyor. 19 litre kurulum için uygun olan bu kiti uzun süre kullanabilirsiniz. Fermantasyon işlemleri esnasında 17-22° C aralığında muhafaza etmelisiniz.
Bitter Mendoza
Birada hafif acı ve yoğun şerbetçi otu aroması arayanlar için Bitter Mendoza kiti en iyi sonuçları verecektir. Keyifli içimi sayesinde en çok tercih edilen kitler arasında yer almaktadır. Fermantasyon sürecinde 17-22° C sıcaklık aralığında saklanmalıdır.
Hangover Royal Pilsner
Hangover Royal Pilsner kiti, şerbetçi otuyla zenginleştirilmiş Royal seri kitidir. Damak tadına hitap eden bu kit, baharatsı, reçineli, portakal ve çiçeksi tatları bir araya getirmektedir. Damak yormayan yapıya sahip olması ile bira severlerin gözdesi olmayı başarmıştır. Yaz aylarında 25-40°C sıcaklıkta fermantasyon yapılmasına imkan tanımaktadır. İdeal fermantasyon sıcaklığı ise 17-22°C’dir.
Kışın Evde Bira Yapımı
Kış aylarında evde otururken biranızı yudumlamak, arkadaşlarınızla bira eşliğinde kaliteli sohbet etmek isteyebilirsiniz. Kendi yaptığınız biraları doyasıya içmek ve sohbet ortamlarının vazgeçilmezi haline getirmek için tek yapmanız gereken şey doğru bira kitini seçmektir. Kış aylarında yapacağınız biraların kitleri, yaz aylarında yapacağınız kitlerden farklıdır. Kış aylarında lezzetli biralarınızı yapmanız için sizlere en uygun kitleri derledik. Kışın evde bira yapımı konusunda uzman olmak istiyorsanız sizin için derlediğimiz kitlere göz atabilirsiniz.
Dunkel Lager
Dunkel Lagers kiti, klasik Avrupa tarzı biraları sizinle buluşturuyor. Bitter tadı ve Münih dark mal aromaları seviyorsanız kışın yaptığınız biralarda Dunkel Lager bira kitini mutlaka denemelisiniz. Malt lezzetlerini hissedeceğiniz, içimi kolay olan bu bira kitini tercih ettiğinizde klasik Alman Lager’i elde edebilirsiniz. Lager mayasının fermantasyon için en uygun sıcaklık aralığı 10-15°C’dir.
Helles Lager
Helles Lager, altın sarısı tonları ile ön plana çıkan klasik bir Avrupa tarzı bira kitidir. Helles Lager kiti, içerdiği düşük kükürt bileşenlerini korumak için şerbetçi otunun verdiği acı tadı minimum seviyeye indirmektedir. Kolay içimli bu bira kitini kışın yaptığınız biralarda kullanabilir, lezzetli biralar elde edebilirsiniz. Fermantasyon sürecinde 10-15°C sıcaklık aralığında muhafaza etmelisiniz.