Bira severler için biranın lezzeti kadar bardağa nasıl doldurulduğu da önemlidir. Çünkü biranın bardağa doldurulma şekli biranın lezzetini doğrudan etkileyen faktörler arasındadır. Biranın köpüğünün istenilen şekilde ayarlanması için doğru açıların uygulanması gerekir. Peki bunun için gerekli aşamalar nelerdir?
Biranın Bardağa Doldurulma Aşamaları
Biranın bardağa doldurulma aşaması için öncelikle uygun boyutlarda temiz bir bira bardağı tercih edilmelidir. Bardak seçiminde temizlik ve kuruluk çok önemlidir. Büyük bir bardak seçimi yapılacaksa önce bardağın temizlenmesi ve bir dakika kadar kurumaya bırakılması gerekir. Bu işlem yaz aylarında buzluğa konularak da yapılabilir. Böylece buz gibi bir bira elde edilmiş olur.
İkinci aşama ise bardak ve biranın açısıdır. Birayı birden tepeüstü dökmek köpüğünün azalmasına neden olacaktır. Bu nedenle biranın 45 derecelik bir açı ile bardağa dökülmesi gerekir. Bu işlem çok yavaş yapılmalıdır. Temizlenen bardak yere 45 derecelik bir açıyla konulur. Bira şişesinin ağzı bardağa iki veya üç santim yakınlıkta tutulur. Böylece bira köpüğünün taşması engellenir.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Üçüncü aşamada sakince bira bardağa doldurulur. Şişenin ağzı bardağa yakınlaştırılır ve yavaşça dökme işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemi yavaşça yapmak sıçramalara engel olacaktır.
Dördüncü aşamada istediğiniz bira köpüğünü ayarlayabilirsiniz. Biranızı köpüklü seviyorsanız bardağı 4 cm yukarda tutabilirsiniz. Şişenin dik bir şekilde bardağa boşaltılması demek daha fazla köpük demektir. Bu bilgiyle biranızı istediğiniz kadar köpüklü yapabilirsiniz.
Beşinci ve son adım ise birayı bekleterek içmek! Özellikle yaz aylarında bir an önce serinlemek isteyen bira severler hemen birasını içmektedir. Fakat bardağa yeni doldurulan birada tortu oluşacaktır. Tortu içmek istemezseniz biraz beklemeniz faydalı olacaktır.
Biraya Göre Bardak Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Her bira kendi özelliklerine sahiptir. Biranın karakteristik özelliklerini belirleyen esaslardan biri de bardak seçimidir. Bardak seçiminin doğru yapılması, biranın köpüğünün istenilen seviyede olmasına ve biranın lezzetinin artmasına imkan tanır. Peki, bu bardaklar nelerdir ve hangi bira hangi bardak ile tüketilmelidir?
Flute Bardak
Flute bardak, dar bir ağza ve gövdeye sahiptir. Bu nedenle biranın içerisindeki sıvı karbondioksitin gaz haline dönüşmesini önemli ölçüde geciktirir. Böylece biranın içimi daha ferah olacaktır. Zarif görünüme sahip olan bu bardak sadece yüksek alkole sahip Belçika Ale biralarında tercih edilmektedir.
Goblet Bardak
Ayaklı bira bardakları arasında en kalın kenarlara sahip goblet bardak, biranın aromasının derinden hissedilmesine olanak sağlar. Geniş ağzı olduğundan bira severlere keyifli içim sunar. Bu bardak ile Belgian Triples, Belgian Quadruples, Belgian Dubbles ve Belgian IPA gibi aroması bol biralar tüketilebilir.
Mug Bardak
Bira bardakları arasında en fazla tercih edilen Mug bardaktır. Kalın kenarlı, ağır ve kulplu bir yapıya sahiptir. Bira hacmine göre değişen boyları vardır. 1 litrelik boyuna bavyere adı verilir. Yapısı sayesinde biranın uzun süre soğuk kalmasına imkan tanır. American Ale, American Lager, İngiliz Ale, Alman Lager ve Pilsner biralarının tüketimi için son derece uygundur.
Pilsner Bardak
Pilsner bardak kendisiyle aynı ismi taşıyan Pilsener tarzı biraların tüketiminde tercih edilir. Bu bardağın gövdesi dar, ağız kısmı geniştir. Böylece bira içerisindeki aromalar daha iyi hissedilebilmektedir.
Pint Bardak
Bu bardağın diğer adı nonic pinttir. İngiliz ve İrlanda tarzı Ale biralarda sıklıkla tercih edilmektedir. Bardağın üst kısmında çıkıntı bulunur. Özellikle publarda tercih edilen bu bardak, yıkandığı zaman üst üste konulduğundan hava boşluğu oluşturur.
Snifler Bardak
Snifler bardak, konyak kadehine benzer bir yapıdadır. Geniş gövdesi bulunur. Ağız kısmı gövdeye göre daha dardır. Bu durum biranın aromalarının ortaya çıkmasına olanak sağlar. Geniş bir hacmi bulunur. Böylece fazla miktarda bira köpüğünü alabilir. Bu bardak daha çok Böcek, Strong / Belçika Ale, Barlerwine, İmperial Stout tarzı biralarda kullanılır.
Stange Bardak
Daha çok Almanya’da kullanılan Stange bardak, kolay bir içim sağlar. Kölsch biralar için 10’luk veya 20’lik olacak şekilde üretilmiştir. Bardak küçük hacme sahiptir. Böylece yaz aylarında hızlı bir tüketim sağlanır.
Tulip Bardak
Bu bardak görünüş olarak laleyi andırmaktadır. Bu nedenle Türkçe karşılığı laledir. Yapı bakımından Snifter bardağa benzemektedir. Ağız kısmı dudaklar için özel olarak tasarlanmıştır. Bu bardak genellikle Belçika biralarında, yüksek alkole sahip Ale biralarda, İskoç Ale biralarında ve IPA tarzı biralarda kullanılır.