Bira kiti kullanılarak yapılan biraların alkol oranı % 5’tir. Bu oran kişinin tercihine göre arttırılıp azaltılabilmektedir. Bira içerisindeki alkol oranını arttırmak için 0,5 kg kuru mal özü veya 0.5 kg toz şeker kullanılabilir. Malt özü alkol oranını % 0.5 oranında arttırırken toz şeker % 0,5 oranında arttırır. Biranın alkol oranını düşürmek için ise bu işlemin tam tersi yapılabilir. Biraya konulan şeker miktarının veya malt özünün biraz daha az konulması alkol oranını düşürecektir.
Birada Alkol Nasıl Yükseltilir?
Biranın alkol oranını yükseltmek için genellikle şeker takviyesi yapılmaktadır. Maya, bira içerisine konulan şekeri yiyerek alkolü üretir. Bira konusunda uzmanlaşmış kişiler, biranın alkol oranını arttırmak için bolt malt kullanmaktadır. Şeker yerine bolt malt kullanılması, sofra şekeri kadar tatlılık kazandırmasa da alkol oranını arttırtmaktadır. Maya da şeker kadar alkol oranını yükseltir. Fakat belirlenen alkol sınırının dışına çıkılmaması için biraya ne kadar malt eklendiğini ölçmek daha iyi olacaktır.
Bira Mayasının Alkol Oranı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Şıra içerisindeki alkol oranını yükseldikçe, bira yapımında önemli bir aşama olan fermantasyon sürecinin yavaşlaması kaçınılmaz olacaktır. Bira mayasına besin takviyesi yaptığınız zaman fermantasyon süreci uzayacaktır. Maya besini, güçlü bir alkol duvarı oluşmasına neden olarak alkolün artmasına yardımcı olacaktır.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Biranın Alkol Oranını Arttırmak İçin Hangi Şeker Kullanılmalıdır?
Biraya kompleks bir yapı kazandırmak amaçlandığı zaman pek çok çeşitte şeker kullanılmaktadır. Fakat şekerin alkol oranını etkilemesi isteniyorsa o zaman tercih mısır şekerinden yana olmalıdır. Mısır şekeri bulmakta zorlanıyorsanız beyaz toz şekeri de kullanabilirsiniz.
Mısır şekeri mısırdan elde edilen basit bir şekerdir. Maya tarafından kolay bir şekilde hazmedilen bu şeker, kullanıma hazır bir durumdadır. Tamamı bira ile fermante edilir. Bira konusunda uzmanlaşmış kişiler hem sıvı hem de toz mısır şekerini biraya eklemektedir.
Mısır şekerinin bir diğer özelliği ise sakaroz içermemesidir. Rafine edilmemiş şeker, beyaz şeker veya kahverengi şeker sakaroz içerir. Maya biradaki bu sakarozu parçalar fakat mısır şekerine oranla daha zahmetli olacaktır.
Malt Öz’ün haricindemi artı toz şeker kullanılacak. Yükseltmek için
Merhaba, kit + malt özü + 1 kg şeker ve sağlıklı bir fermantasyon için en az 11 gr mayayı uyandırarak fermantasyona başlayabilirsiniz.