Bira Renk Skalası ve Acılık Değerleri

Sıcak yaz aylarının vazgeçilmez içeceği elbette ki biradır. Hele ki bu birayı kendiniz evde yapıyorsanız tadına doyamıyorsunuz. Evde bira yapımı, satın alınan biraya göre hem ucuz hem de daha lezzetli oluyor. Fakat evde bira yapımı oldukça dikkat isteyen bir şey. Sabır ve emek isteyen bu süreci atlattıktan sonraki süreçte kendi biranızdan bir yudum almak, bu zahmete değer olduğunu hissettiriyor.

Evde bira yapmak istiyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız öncelikle bira hakkında makale okumalı veya video izlemelisiniz. Çünkü bira yapımı sanıldığı kadar kolay bir şey değil. İlk etapta dikkat etmeniz gereken şeylerden biri biranın rengini tutturmak. Biranın rengi, tadı kadar önemli bir unsurdur. Bira yapımında kullandığınız malt, biranın rengini büyük ölçüde etkiler. Biranıza koyacağınız maltın ölçüsünü iyi ayarlamanız gerekiyor. Aksi takdirde rengini beğenmeyeceğiniz birayı içmek zorunda kalabilirsiniz.

Bira renkleri altın sarısı, yakut, kahverengi gibi isimlerle anılıyor. Bu isimler, biranın almış olduğu rengin kolayca ifade edilmesini sağlıyor. Fakat temelde bu renkler belirli ölçü ve rakamlar kullanılarak ifade edilir.

Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?

Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!

Kupon Kodu: ILKBIRAM10

Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.

Evde bira yapımında uzmanlaşmış kişiler, tahıl reçetelerinde geçen terimleri kullanıyor. Peki, nedir bu terimler? Gelin hep birlikte inceleyelim.

  • EBC ( European Brewery Convention)
  • SRM ( Standart Reference Method)

Yukarda görmüş olduğunuz iki terim de aynı anlama gelir. Bu terimler, biranın renklerine belirli numaralar veriyor ve biraları değerlendiriyor. Tahıl reçetelerinde sıkça geçen bu ifadeleri bilmenizde fayda var.

430nm dalga boyunda spektrometre içerisine yerleştirilmiş bir küvet içindeki biranın rengini bu skala ile ölçmek mümkündür. SRM rengini bulmak için ½ inç küvet kullanılırken, EBC için bu ölçü 1cm’dir. Bu ölçüler gösteriyor ki, EBC, SRM renginin yaklaşık olarak 1.97 katıdır. Hesaplaması ise şöyledir;

SRM = EBC x 0.508

EBC = SRM x 1.97.

Biranın Acılık Değerleri Nedir?

IBU ( International Bitterness Unit) biranın acılık değeri birimidir. Bu ifade tahıl reçetelerinde çokça göze çarpar. Her bira türü kendi acılık seviyesine sahiptir. Yani, bir biranın türüne göre acılık seviyesi değişiklik gösterir.

Biraya acılığı veren malzeme ise alfa asittir. Alfa asit içerisindeki bileşenlerin kimyasal olarak ölçümü ise IBU ile yapılır. Evde bira yapımında ölçülerin standartlar baz alınarak yapılması, biranın tadını doğrudan etkileyen faktörler arasındadır. Kullanılan malzemelerin doğru oranda biraya eklenmesi ile enfes bir bira yapmak mümkündür. Peki, bu standart ölçü nasıl olmalıdır?

Biraların acılık değerleri 5 – 120 IBU veya 15 – 80 IBU arasında olmalıdır. Bira içerisinde kullanılan maltın miktarı ve kalitesi yine bu acılığın fazla veya az olmasına neden olan faktörlerdendir. Maltın kombinasyonu, 70 IBU değerindeki biranın, 65 IBU acılık değerine sahip biradan daha tatlı olmasına neden olabilir.

IBU, biranın içerisindeki kimyasal maddelerin ölçümünün yapılarak acılık değerinin hesaplanmasını sağlar. Satın alınan biralarda bu ölçümün yapılabilmesi için özel ekipman ve cihazlar kullanılır. Ticari biralar, satışa sunulduğundan acılık değerinin ölçümü önemlidir. Bira ticareti yapan yerler kaliteli bira üretmek zorunda olduğundan hassas bir şekilde ölçüm yapmaktadır. Fakat evde bira yapımında bu cihazların kullanımı ne yazık ki yaygın değildir. Bu durum nedeniyle evde bira yapan kişilerin daha hassas ölçüm yapmaları gerekir.

Biraların acılığı şerbetçi otundan geliyor. İçerisinde bolca alfa asit bulunduran bu otlar, bira için vazgeçilmez malzemelerden biridir. Ben biramı acı severim diyenlerdenseniz, IBU değeri yüksek reçeteleri kullanmanızı ve şerbetçi otundan faydalanmanızı öneririz.

Ege Malt Ürünlerini Keşfedin:

Başlangıç Seti

Başlangıç Seti

From 1,799.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Ege Pilsner

From 429.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

India Pale Ale

From 549.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Black Forest Stout

From 454.90

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.