Evde bira yapımı oldukça zevkli bir aktivite olsa da yapım aşamasında oluşabilecek küçük bir aksaklık biranın tadının kötüleşmesine neden olabiliyor. Evde kendi birasını yapmak isteyen kişiler, doğru tadı ve kaliteyi deneme yanılma yöntemleri ile buluyor. Fakat deneme yanılma yöntemlerinin pek de işe yaramadığı kısım doğru alkol oranının hesaplanmasıdır. Evde bira yapımında alkol oranının nasıl ölçülmesi gerektiğini hep birlikte bulalım.
Evde bira yapabilmek için bazı cihazlara sahip olmanız gerekiyor. Bu cihazlar, biranın içerisine konulan malzemelerin doğru oranını size yaklaşık olarak gösterdiği için doğru tada bir adım daha yaklaşmış oluyorsunuz. Bu cihazlardan biri de gaz kromatografisidir. Evde bira yaparken alkol oranını göz kararı ayarlamak pek mümkün değildir. Bu cihaz sayesinde bira içerisindeki alkol oranını kesin bir şekilde ölçmek mümkün.
Bira içerisindeki alkol, maltın şekere dönüşmesi ve ardından bu şekerin bira mayası tarafından sindirilmesi ile oluşur. Bu noktada bira içerisinde bulunan şeker miktarı bize yaklaşık olarak alkol değerini verir. Başlangıç olarak kullanılan şekerin ve fermantasyon işleminden geçen şekerin oranının arasındaki farkın ölçülmesi ile biranın alkol oranı ortaya çıkar. Fakat bu doğru ölçüm için elbette yeterli değildir.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Biralar fermantasyon işlemine maruz kaldığında pek çok biyolojik işlem gerçekleşmiş olur. Bu süreçte farklı birçok ara ürün meydana geldiğinden hesaplamalarda hata payı olabiliyor. Bu noktada alkolün ve suyun yoğunluğu farklı olduğundan hidrometre adı verilen cihazlar kullanılır. Hidrometre farklı yoğunluğa sahip iki sıvının karışımının ölçülmesinde kullanılan bir cihazdır.
Alkol Hesaplama Formülü Nedir?
Hidrometre cihazı ile yapılan ölçümlerde sapma payı vardır. Bu sapmaların oluşmasını engellemek adına Carl Joseph Napoleon Balling, basit bir formül geliştirmiştir. Bu formül kullanılarak doğru değerlerde alkol üretilebilmektedir. Bu formülü sizinle paylaşalım.
ABW = 76.08 (FG – OG ) / 1.775 – OG
Formül içerisindeki OG ( original gravity), fermantasyon başındaki graviteyi temsil eder. FG ( final gravity) ise fermantasyon işlemi tamamlandıktan sonraki gravite değeridir.
Bu formüle ek olarak dönüşüm formülü de vardır. Bu formüller birleştirilerek alkol elde edilmektedir. Bu formül ise,
ABV = ABW ( FG / 0.794)’tür.
İki formülün birleştirilmesi ile,
ABV = 76.08 ( OG – FG) / ( 1.775 – OG) x FG / 0.794 formülü ortaya çıkar. Hesap makinesinden de yardım alınarak evde bira yapımında doğru alkol oranını elde etmek mümkün hale geliyor.
Gravite Nedir?
Peki, alkol oranını hesaplarken kullanılan gravite nedir? Alkol ölçümü için kullanılan hidrometre cihazı, suyun içerisinde çözülmüş halde bulunan şekerin miktarının hesaplanmasında kullanılır. Suyun içerisinde şekerin çözülmesi ile suyun kaldırma kuvveti artar. Şeker oranının artması ile hidrometrenin suya gömülmesi bağlantılıdır. Hidrometrenin suya gömülme miktarı birimine ise gravite adı verilir.