Biranın Fermente Olması İçin Uygun Sıcaklık Aralığı Nedir?

Biranın fermente olabilmesi için sıcaklık değerlerinin doğru ayarlanması gerekir. Maya seçimine göre bu sıcaklık değerleri değişmektedir. Mayada olması gerekenden daha fazla sıcaklık tercih edilmesi bira içerisindeki diasetil miktarını arttıracaktır. Diasetil birada krema ve tereyağı kıvamında tat oluşmasına neden olur. Biranın fermente olması için uygun sıcaklık aralığı ise 18 ila 24°C’dir. Bu derece genellikle Ale tipi biraların fermente işleminde kullanılır.

Ev Birasında Sıcaklığın Fermantasyona Etkisi Nedir?

Ev biralarında kullanılan maya türü sıcaklığın belirlenmesinde etkin rol oynar. Bunun sebebi mayaların hepsinin sıcaklık sevmemesidir. Bazı mayalar soğuk sevmektedir. Yüksek sıcaklıklar kullanılarak üretilen biralarda füzel alkol elde edilir. Bu durum mayanın stres altına girmesine neden olacaktır.

Bira Yapımında İdeal Sıcaklığın Önemi Nedir?

Fermantasyondan önce yapılan şıranın sıcaklığı çok önemlidir. Tam tahıl birası yapılıyorsa kaynama bitiminden hemen sonra hızlı bir soğutma işlemi yapılmalıdır. Aksi takdirde dimetilsülfat ortaya çıkacaktır. Bu madde biranın çürük yumurta, lahana ve haşlanmış mısır gibi tat almasına yol açacaktır.

Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?

Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!

Kupon Kodu: ILKBIRAM10

Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.

Tam tahıl birası için düşük sıcaklıkta (70°C) yağmurlama işlemi yapılır. Bu işlemin başlıca nedenleri ise gereğinden az maya kullanılması, maltın yanlış koşullarda saklanmış olması, kaynatma esnasında kazan kapağının kapatılması ve şıranın hızlı bir şekilde soğutulmamasıdır. Bu işlem yapılmadığı takdirde bira içerisinde dimetilsülfat olması kaçınılmaz olacaktır.

Fermantasyona Başlarken Sıcaklık Kontrolü Nasıl Olmalıdır?

Fermantasyon işleminde diasetil oluşması bazı biracıların hoşuna gitse de diasetil maddesinin oluşması hata olarak kabul edilir. Bu maddenin oluşmasının sebepleri fermantasyondaki oksijen eksikliği, maya ve şeker dengesinin yanlış kullanılması ve fermantasyon işlemindeki ani sıcaklık dalgalanmalarıdır. Tüm bu sebepler diacetilin oluşmasını tetikler.

Fermantasyon sürecinde ısı üretimi gerçekleşir. İlk fermantasyon ısısı 20 derece ise bu ısı gittikçe artacaktır. Bu süreçte dışarıya ısı aktarımı gerçekleşir. İdeal ısı ile fermantasyon işlemine başlanmadığı takdirde, fermantasyonun kendi üretmiş olduğu ısı ile birlikte iç ısı ve dış ısı farkı gerginliği ortaya çıkar. Bu noktada yapmanız gereken işlem mayayı sıcaklık ile buluşturmadan hemen önce uygun bir şekilde uyandırmaktır. Maya üreticinin önerdiği sıcaklıkta fermantasyon kabına koymanız sorun oluşmasını engelleyecektir.

Fermantasyon Sıcaklığı İçin Öneriler

Fermantasyon sürecindeki sıcaklık dalgalanmaları, sıcak havalarda daha fazla özen gerektirir. Bunun için en pratik yöntem termos kılıflar kullanılarak soğutma işlemi yapılmasıdır. Bu işlem ile sıcaklık belirli derecelere kadar korunabilir. Sıcak havalarda bu yöntem sayesinde ale birası üretilebilir. Fakat lager biraları fermantasyon dolabına ihtiyaç duymaktadır. Bira konusunda uzmansanız buzdolabınızı fermantasyon dolabı haline getirmek doğru bir seçim olacaktır.

Fermantasyonun Soğuk Olarak Yapılması

Fermantasyon işleminde sıcaklık dereceleri önemlidir. Bu işlem için doğru aralığın bulunmaması ve gereğinden fazla soğuk fermente işlemi yapılması nedeniyle maya inaktif hale gelecektir. Bu durumu önlemek için ısıtma ceketleri veya termos çantaları kullanılabilir. Böylece istenilen sıcaklık elde edilecektir. Isıtma işlemi soğutmaya göre daha kolaydır. Elektrik sorunu olmayan bira severler termostatlı ısıtıcılar ile biranın sıcaklığını sabit tutabilir.

Bira yapımında maya oldukça ilkel ve karmaşık yapıya sahip olacaktır. Kararsız yapıya sahip olması nedeniyle etkileri tam olarak bilinememektedir. Bu yüzden maya üreticilerin vermiş olduğu sıcaklık aralığında kullanmak en doğru seçim olacaktır. Sıcaklık dalgalanmalarının fazla olduğu havalarda bira yapımına ara vermek gerekir. Bahar ayları bira yapımı için en ideal sıcaklıklara sahiptir. Bu aylarda yaptığınız biraları sık sık kontrol etmenize gerek kalmayacaktır. Fakat siz yine de termometre kullanımını ihmal etmeyin.

Ege Malt Ürünlerini Keşfedin:

Başlangıç Seti

Başlangıç Seti

From 1,699.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Ege Pilsner

From 429.90
İndirim
Stokta yok
299.90

Bandit Crow Premium Seri

India Pale Ale

From 549.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Black Forest Stout

From 454.90

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.