Bira yapımında tam tahıl tekniği malt, su, şerbetçi otu ve mayayı doğru teknik ve uygun reçeteler ile bir araya getirip ev yapımı bira elde etmedir. Bu teknikte dikkat edilmesi gereken kurallar ve izlenmesi gereken adımlar vardır. Tam tahıl bira tekniği kişiden kişiye göre değişse de bazı adımlar sabittir ve değişkenlik göstermez.
Tam Tahıl Bira Yapım Aşamaları Nedir?
Tam tahıl bira tekniğini yeterince iyi anlamak, istediğiniz bira tadını elde etmek için önemlidir. Bu nedenle kullandığınız malzemeleri ve ekipmanları iyi tanımanız ve adımlarınızı dikkatli atmanız gerekir. Aksi takdirde sonuç kötü bir bira tadı, ziyan olmuş malzemeler ve boşa harcadığınız saatler olacaktır. Tam tahıl bira yapımını daha iyi anlamanız adına maddeler halinde sizler için derledik.
Mashing (Mayşeleme İşlemi) Nedir?
Mayşeleme işlemi, maltın kırılmasından sonra uygun bir reçete baz alınarak belirli sıcaklıklarda haşlama işlemidir. Bu sürecin aşamasının en önemli kısmı maltta bulunan nişastanın şekere dönüşmesidir. Bu aşamada sadece arpa değil aynı zamanda buğday, pirinç, yulaf ve benzeri maltlar kullanabilirsiniz. Mayşeleme sıcaklığı ortalama olarak 65 ila 69°C arasındadır. Bu sıcaklık mayşenin gövdesine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Kaynatma İşlemi
Mayşeleme esnasında nişasta dönüşümünden sonra kaynatma işlemi gelir. Kaynatma esnasında mayşe, şerbete dönüşür. Kaynayan karışım steril hale gelecektir. Kaynatma işlemi sadece sterilizasyon için değil aynı zamanda izomerasyon için kullanılır. Şerbetçi otunun eldeki biraya bu aşamadan konulur. Şerbetçi otu kaynayan sıvıya girdiğinde biraya acı tat verir. İzomerasyon işleminin anlamı budur. Şerbetçi otunun içeriğinde bulunan alfa asidi bu acılığın derecesini belirler.doğru miktarda konulan şerbetçi otu, birada istenilen acılığın elde edilmesini sağlar.
Bira Fermantasyonu İşlemi
Kaynatma işleminden geçirilen mayşe, hızlı bir şekilde soğutulur. Bu adımda bira için en önemli aşamalardan biri olan maya eklenmesi gerçekleştirilir. Mayşeleme esnasında enzimler nişastanın şekere dönüşmesine neden olarak besinleri açığa çıkarmıştı. Fermantasyon işleminde açığa çıkan bu besinler tüketilmektedir.
Bira yapımında tercih edilen maya, biranın kimyasını değiştirir. Bu nedenle doğru maya seçiminin yapılması gerekir. Mayalar, yorulana ve sıvı içerisinde ölene kadar şekerleri yiyerek tüketirler. Bu şekerlerin yenmesi ile dışarıya karbondioksit ve etanol salınımı gerçekleşir. Bira yapımında usta değilseniz veya hangi mayayı kullanacağınızı bilmiyorsanız doğru maya seçimi için mutlaka yardım almalısınız.
Depolama Süreci Nasıl Olmalıdır?
Ev yapımı biradan vazgeçemeyenleri en çok zorlayan konulardan biri de depolama işlemidir. Sabırsız kişiler için bekleme süreci, bira yapım aşamasındaki zahmetten daha fazla yorucu olacaktır. Zamanından önce açılıp tüketilen biralarda istenilen sonuç ne yazık ki alınamayacaktır. Uygun süre zarfında bekletilen şişeler veya fıçılar mayanın içerisindeki etkilerini tam olarak göstermesine olanak sağlayacağından nefis bir bira ziyafeti çekmenizi sağlar. Bu süre zarfında maya, bira içerisinde arta kalan maddeleri tüketir ve dibe çökme işlemi gerçekleşir. Vaktinden önce açılan bira ile zamanında açılmış bira arasında büyük tat farkları olacaktır. Bu nedenle sabırla beklemenizi tavsiye ederiz.