Biranın İçeriği Nedir? Bira Hammaddesi Nedir?

Arkadaşlarla yapılan keyifli sohbetlerin vazgeçilmez içeceği elbette ki biradır. Biranın damakta bıraktığı eşsiz tat ve kendine has kokusu, sohbet ortamını tamamlamaktadır. Biranın bu nefis tadı, pek çok kişiyi evde bira yapımı fikrine götürmektedir. Evde kendi birasını yapmak isteyen kişiler de öncelikle biranın içeriğine ve hammaddesine hakim olmalıdır. Bira yapımında bu malzemelerin bir tanesinin eksik olması, biranın tadını doğrudan etkileyecek ve kalitesiz bir bira ortaya çıkacaktır. Bu yazıda biraların içeriğini ve hammaddesinin neler olduğunu öğrenebilirsiniz.

Biranın Hammaddesi Nedir?

Biranın olmazsa olmaz dört temel malzemesi vardır. Bu malzemeler birleşerek tadına doyum olmayan biraları ortaya çıkarır. Bu malzemeler, şerbetçiotu, su, maya ve arpa maltıdır. Tüm bu malzemeler biranın tadına katkıda bulunur. Bunların dışında biraya farklı aroma katmak isteyenler için bira kiti de kullanılabilir.

Arpa Maltı

Biranın temel maddelerinden biri de arpadır. Arpa hasadı yapıldıktan sonra çimlendirilir ve ardından kavrulur. Böylece biraların temel maddesi arpa maltı yapılır. Bu malt içerisinde bulunan nişasta, birada alkol oluşmasını sağlar. Bira içerisine konulan arpa maltı miktarı bu nedenle çok önemlidir. Çünkü arpa maltının fazla eklenmesi alkol seviyesini doğrudan etkileyecektir. Tüm bunlara ek olarak arpa maltı, birada dolgun bir tadın oluşmasını sağlar. Biraya rengini veren işlem de maltın kavrulma seviyesidir. Fazla kavrulan arpa maltı biraya eklenirse biranın rengi kahverengi veya siyaha dönecektir. Orta derecede kavrulmuş malt, biraya portakal rengi, amber veya kızıl renk verir. Az seviyede kavrulmuş malt ise biraya açık sarı veya altın sarısı bir görünüm kazandırır.

Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?

Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!

Kupon Kodu: ILKBIRAM10

Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.

Şerbetçi otu

Şerbetçi otu, görünüş olarak sarmaşığa benzemektedir. Kozalakları bulunur. Şerbetçi otunun biraya etkisi, acılık ve aromadır. Biranın acılığı ve aroması, bu bitkiden gelmektedir. Bira içerisine konulan şerbetçiotu miktarı, şerbetçi otu türü ve üretim aşamasında kullanıldığı zaman acılık seviyesinin belirlenmesinde doğrudan etkilidir. Tüm bunlara ek olarak biraya, çiçek, ot, narenciye, çam ve reçine aromaları verir.

Maya

Mayalar, gözle görünmeyen tek hücreli mikroorganizmalardır. Biranın olmazsa olmaz malzemelerinden biridir. Arpa maltında maltoz bulunur. Maya, bu maltozları kırarak alkole dönüştürür. Bira üretiminde kullanılan iki tip maya vardır. Bunlar, Ale ve Lager’dir. Bira yapımında Ale maya tercih edilirse bira, meyvemsi bir tada sahip olur. Lager mayada ise aroma tadı az olur ve ferahlatıcı bir içime sahip olur. Bu maya türünde bira daha kolay içimli olacaktır.

Su

Biranın en önemli malzemelerinden biri de sudur. Çünkü su, biranın büyük bir bölümünü oluşturur. Bu nedenle bira fabrikalarının yapıldığı yerler su kaynaklarına yakın olmaktadır. Kaliteli biraların ortaya çıkması için suyun kalitesi de önemlidir. Buna ek olarak, suyun içerisindeki minerallerin yapısı, suyun Ph derecesi ve sertliği kaliteli bira yapımı için çok önemlidir.

Ege Malt Ürünlerini Keşfedin:

Başlangıç Seti

Başlangıç Seti

From 1,699.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Ege Pilsner

From 429.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

India Pale Ale

From 549.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Black Forest Stout

From 454.90

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.