Dry Hop Nedir? Nasıl Yapılır?

Dry Hop

Dry Hop yöntemi, şerbetçi otunun bira mayşesine kuru olarak eklenmesidir. Bu yöntem sayesinde şerbetçi otunu kaynatmaya veya sterilize etmeye gerek kalmayacaktır. Böylece bira, şerbetçi otu kaynaklı olarak bozulmayacak veya kirlenme durumu söz konusu olmayacaktır.

Dry Hop yöntemi tercih edilerek, bir biraya taze şerbetçi otu aroması katmanın en doğru yolu fermantasyon sonunu beklemek olacaktır. Çünkü fermantasyon işlemi esnasında fermentörün kapağının açılması, biranın içerisine oksijen girmesine ve oksidasyon oluşumuna neden olacaktır. Böylece yapılan bira daha içilemeden bayatlayacaktır. Bu durumun önüne geçmek için pek çok bira üreticisi, fermantasyon sonunda kuru şerbetçi otunu karışıma eklemektedir.

Dry Hop İçin Uygun Olan Şerbetçi Otu Hangileridir?

Evde bira yapımında kullanılan pek çok şerbetçi otu çeşidi, Dry Hop yöntemi için uygundur. Bu nedenle pek çok bira sever, bu şerbetçi otlarını birbiri ile karıştırarak biraya farklı aromalar eklemektedir.

Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?

Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!

Kupon Kodu: ILKBIRAM10

Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.

Şerbetçi otu seçiminde düşük alfa asitli aroma tercih etmek her ne kadar ekonomik olsa da verimli bir tat katkısı olmayacaktır. Bu nedenle bu şerbetçi otunu tercih eden kişilerin fazla miktarda bitki materyalini eklemesi gerektiğini göz önünde bulundurması gerekir. Pek çok butik bira üreticisi, alfa asidi düşük şerbetçi otu yerine Cascade, Chinook, Amarillo, Centennial veya Citra gibi yüksek alfa aside sahip şerbetçi otunu kullanmaktadır. Çünkü bu şerbetçi otu çeşitleri, yüksek yağ içeriğine sahiptir. Bu nedenle daha az şerbetçi otu kullanılmaktadır. Evde bira yapan kişilerin, biraya ekleyeceği şerbetçi otunu özenle seçmesi gerekir. Çünkü her şerbetçi otu, her bira çeşidine uygun değildir.

Dry Hop Yönteminin Avantajları Nelerdir?

Dry Hop yönteminde kullanılan şerbetçi otu, aroma ve rayiha elde edilmesini sağlar. Böylece lezzetli biralar yapılabilmektedir. Pale Ale ve IPA tarzı biralardaki gibi ev yapımı biraya çiçeğimsi bir aroma katar. Pek çok ticari bira üreticisi Dry Hop yöntemini kullanarak, biralara farklı aromalar eklemektedir.

Dry Hop yönteminin bir diğer avantajı ise bakterilere uygun bir çevre sağlamamasıdır. Pek çok bira üreticisi, soğuk şerbetçi otunun bakteriler için uygun olduğunu düşünüp bu yöntemi zararlı bulmaktadır. Fakat sanılanın aksine şerbetçi otu, bakterilerin bulaşmasına neden olmamaktadır.

Dry Hop Yönteminin Dezavantajları Nelerdir?

Dry Hop yöntemi, biraya acılık katmamaktadır. Acılığa neden olan şey alfa asitlerin kaynatılması ve iso-alfa asitlere dönüştürülmesidir. Dry Hop yönteminde kaynatılma olmadığından bira acı olmayacaktır. İstenilen acıyı elde etmek için ise kaynama noktasında olan biraya acı şerbetçi otu eklenmelidir.

Bir diğer dezavantaj ise bazı biracıların istenilen tadı elde edememesidir. Dry Hop yöntemi kullanan biracılar, biranın tadının çimenimsi ve yağlı olduğunu söylemektedir. Fakat Dry Hop yöntemi ile biralara pek çok farklı aroma katmak mümkündür. Kaynatılan şerbetçi otunun aksine Dry Hop, biralara rayiha kazandırmaktadır.

Ege Malt Ürünlerini Keşfedin:

Başlangıç Seti

Başlangıç Seti

From 1,699.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Ege Pilsner

From 429.90
İndirim
Stokta yok
299.90

Bandit Crow Premium Seri

India Pale Ale

From 549.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Black Forest Stout

From 454.90

Dry Hop Nedir? Nasıl Yapılır?” te bir düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.