Evde bira yapımı, her geçen gün artan alkol fiyatlarıyla birlikte daha çok tercih edilmeye başlanan bir hobi olmaya başlamıştır. Evde bira yapımı hem yeni bir uğraş arayanlar için hem de bira tüketmeyi seven, kendi damak tadına uygun birayı kendisi üretmek isteyenler için tercih sebebidir. Bunun yanı sıra evde bira yapımı, markalı biraların getirdiği maddi külfeti de ortadan kaldırarak uygun fiyatlarla bira üretebilme avantajını da beraberinde getirir.
Evde Bira Nasıl Yapılır?
Evde bira yapımına yeni başlayacaklar için bazı malzemelerin tedarik edilmesi gerekmektedir. Bu malzemelerin bazıları her bira yapımında tekrar tekrar kullanılacağı için büyük bir gider kalemi sayılmaz.
Evde bira yapmak için ihtiyacınız olanlar: başlangıç kiti ekipmanları, şerbetçi otlu malt özütü, şeker, maya ve temiz kaynak suyu.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Başlangıç kiti hazır olarak satılsa da standart bir ekipman sayılmaz. Başlangıç ekipmanlarına dahil olan; en az 25 litre hacme sahip bir kova, tercihe göre termometre, tercihe göre kova musluğu, dezenfeksiyon sıvıları, karıştırma çubuğu, hava kilidi ya da bu işlevi sağlayacak başka bir ekipman, sterilize edilmiş şişeler ve şişeleri hava almadan kapatmayı sağlayacak kapaklar, temizlik ekipmanları şeklinde sıralanabilir.
Evde bira yapımında takip etmeniz adımlar ise şu şekildedir;
- Şerbetçi otlu malt özütü ekipman içindeki kovada su ile 23 litreye tamamlanır.
- 1 kg şeker ve maya eklenerek, hava almadığı emin olunacak şekilde, hava kilidi takılı halde 2 hafta fermantasyona bırakılır.
Evde Yapılan Butik Bira Şişeleme Nasıl Olmalıdır?
Evde bira yapımında önemli aşamalardan biri de şişeleme safhasıdır. Bu aşamada fermente olan biranın hava almayacak şekilde kapatılması gereken şişelere doldurulması gerekir. Bu esnada dışardan herhangi bir yabancı maddenin birayla teması olmamasına dikkat edilmelidir.
Şişeleme aşamaları şu şekildedir; 2 hafta fermente olan mayşe artık bira olmuştur. Şişeleyerek gazlandırma ve olgunlaştırma yapılması gerekir. Temiz sanite edilmiş 0.5 lt lik şişelere 4 gram şeker koyularak aktarılır ve kapakları kapak kapatma makinesiyle kapatılır. Fermantasyon sıcaklığında 2 hafta bekletilir.
Evde Bira Yapımı Kiti Nedir?
Bira yapım kitinde musluğu, hava kilidi, termometresi ve litre göstergesi olan fermantasyon kovası ile birlikte hidrometre, termometre, dolum çubuğu, karıştırma çubuğu, kapaklar, kapak kapatma makinesi, sanitasyon sıvısı ve maya ile birlikte şerbetçi otlu malt özütü vardır.
Evde Bira Seti Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Evde bira seti alırken dikkat etmeniz gereken hayati durumlar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
- Aldığınız şerbetçi otlu malt özütünün son kullanma tarihi
- Kullandığınız sanitasyon malzemelerinin kalitesi.
- Fermantasyon kovasının kapandığında hava kaçırmaması için kullanılan contaların sağlamlığı
- Kullanılacak kapakların şişelere uyumlu sızdırmaz kapaklar olması
Evde Bira Yapımı Maliyeti Nedir?
Evde bira yapımının en avantajlı olduğu konuların başında maliyet gelmektedir. Her geçen gün zamlanan alkol fiyatları, bira severler için büyük bir yük olmaktadır. Evde bira yapımında bu maddi yükten kurtularak çok uygun fiyatlarla bira keyfinizi sürdürebilirsiniz.
Şu anki fiyatlarla evde standart bira yapımında şişe başı maliyet 4TL olarak gözükmektedir.
Evde Bira Yapımı Kitsiz Mümkün Müdür?
Başlangıç kiti olmadan da evde bira yapmak mümkündür. Pet şişeler ve kendi hazırladığınız silikon borularla hava kilidi yaparak 23 litre birayı 4-5 ayrı şişede fermente edebilirsiniz. Süreç biraz daha zorlu olsa da aynı sonuçları almanız mümkündür.
Evde Bira Üretiminde Riskler Nelerdir?
- Ortam sıcaklığı: Evde bira yapımında ortam sıcaklığı tercih ettiğiniz bira türünün özelliklerine göre belirli bir seviyede tutulmalıdır. Uygun sıcaklığın altında ya da üstünde fermantasyona bırakılan biraların tadı değişebilir, bozulabilir.
- Sanitasyon: Evde bira yapımında en önemli nokta temizliktir. Kullanılan tüm ekipmanların tamamen sterilize edilmiş olması hayati önem taşır. Sanitasyon sıvısı ile sağlanan sterilizasyon işlemi mayalı bir içki olan biranın doğru şekilde fermente olması için gereklidir.
- Şişe kapaklarının hava kaçırması: Şişelenme safhasında doğru şekilde kapatılmayan kapaklar fermente olan biraların oksijenle temas etmesine sebep olur. Bu durumda biralar istenen tada ve aromaya kavuşamaz. Şişe kapakları mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır.
- Fermantasyon kovasının hava kaçırması: Tıpkı şişelemede olduğu gibi fermantasyon kovasında da biranın hava almayacak şekilde fermantasyona bırakıldığından emin olmalısınız.
- Mayanın bozulması: Maya çok dayanıklı bir tüketim maddesi olmamakla birlikte çabuk bozulabilir. Aldığınız bira mayasını beklediğiniz sürede buzdolabında saklamalı ve oksijenle uzun süre temas ettirmemelisiniz.