Malt Nedir? Nasıl Üretilir?

Malt, biranın olmazsa olmaz malzemelerinden biridir. Mayşeleme işleminden geçen malt, şerbetçiotu ile harmanlanarak çeşitli aromalara sahip bira elde edilir. Ana maddesi arpa olan malt nedir? Nasıl üretilir?

Malt, arpanın ıslatılıp, çimlendirilmeye bırakılıp, kurutulup, kavrulmasıyla elde edilmektedir. Biranın ham maddesi olan malt, sıcak su ile mayşelenir. Bu işlemden sonra şerbetçiotu aromasıyla karıştırılarak fermentasyon işlemine geçilir. Böylece lezzetli biralar üretilir.

Malt yapım aşamaları sırasıyla şu şekildedir:

Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?

Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!

Kupon Kodu: ILKBIRAM10

Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.

  • Arpanın muhafaza edilmesi
  • Islatılması
  • Çimlendirilmeye bırakılması
  • Kurutulması
  • Kavrulması

Arpanın Muhafaza Edilmesi

Ürün imalatı yapan hiçbir fabrika, ürünün hammaddesini günlük olarak satın almamaktadır. Bu nedenle önceden alınmış olan hammaddenin özenle muhafaza edilmesi gerekir. Buna ek olarak arpaların belirli bir süre boyunca dinlenmeye bırakılması önemlidir. Çünkü bu aşama atlanırsa çimlenme gerçekleşmez.

Bira yapımında kullanılmak üzere depolanan arpaların temizlenme ve ayrıştırılma süreci vardır. Özenle seçilen arpalar için çeşitli temizlik önlemleri alınır. Toz alıcı tertibat bu önlemlerden biridir.

Arpanın Islatılması

Malt elde etmek için seçilen arpalar, konik ıslatma tanklarında suyla ıslatılır. Arpaların bulduğu kapta hava alabilmesi için delikli borular konulur. Arpa ıslatma işlemi birden fazla kez yapılır. Her işlem öncesi arpa daneleri havayla temas ettirilir. Bu işleme kuru havalandırma denir.

Arpa daneleri, havalandırma işlemi esnasında çektiği suları içine çeker. Bu noktada arpalara oksijen sağlamak önemlidir. Bunun için de tazyikli hava verilir. Bu işleme de yaş havalandırma denir. Arpa danelerinde alınan su miktarı önemlidir. Bu miktar %45’tir.

Arpanın Çimlendirilmesi

Arpaların ıslatılma işlemi tamamlandıktan sonra çimlendirilme işlemine geçilir. Bu aşama malt için çok önemlidir. Çünkü biranın mayşelenmesi esnasında kullanılan enzimler bu aşamada meydana gelmekte ve çoğalmaktadır. Biranın elde edilebilmesi için çimlenme aşaması mutlaka olmalıdır.

Çimlenmiş arpaya yeşil malt adı verilir. Bu aşamada daneler birtakım kimyasal değişimler geçirir. İşlem için gerekli ısı 12-18°C’dir. Islatılma aşamasında olduğu gibi çimlenme aşamasında da havalandırma çok önemlidir. Çünkü çimlenme CO² oluşumuna neden olur.

Çimlendirme süresi 4-10 gün arasındadır. Fakat bu süre yapılan işlemlere göre değişiklik gösterebilir. Bu aşamada 100 kg arpadan yaklaşık 140-150 kg malt elde edilir.

Çimlenme aşamasını önemli kılan bir diğer husus da hücre duvarlarının erimesidir. Erime derecesi evde bira yapımında kolaylıklar sağlar. Erimeyen ve hidrolize olmayan daneler, istenilen kıvamda ve lezzette bira yapmaya engel olacaktır.

Kurutma – Kavurma

Bira yapımında yeşil malt kullanılmaz. Maltın kullanılabilmesi için önce kurutma-kavurma işleminden geçmesi gerekir. Bu aşamada bira tipine göre malta karakteristik özellikler verilir. Bu aşamayı önemli kılan nokta ise melanoidin denilen aromatik maddelerin oluşmasıdır.

Kurutma ve kavurma işlemi özel fırınlarda yapılır. Bu fırınlar iki katlıdır. Üst katta kurutma, alt katta kavurma işlemleri gerçekleşir. Kurutma için gereken sıcaklık 50°C, kavurma için gereken sıcaklık 80-85°C’dir.

Ege Malt Ürünlerini Keşfedin:

Başlangıç Seti

Başlangıç Seti

From 1,699.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Ege Pilsner

From 429.90
İndirim
Stokta yok
299.90

Bandit Crow Premium Seri

India Pale Ale

From 549.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Black Forest Stout

From 454.90

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.