Yeni Başlayanlar İçin Evde Bira Yapımı Rehberi

Evde Bira Yapımı

Kendi biranızı yapmak kesinlikle keyifli bir iş ve zor değil. Sadece birkaç basit adım ve ayrıntılara gösterilen özen,harika bir bira hazırlama yolunda ilk adımı atmanızı sağlayacaktır.

Demleme, malt ve sudan (“wort” olarak adlandırılır) yapılan bir sıvının kaynatılmasını, soğutulmuş karışıma şerbetçiotu ve son olarak maya eklenmesini gerektirir. Maya bu mayşeyi genellikle 10-14 gün süren bir süreçte fermente eder. Fermantasyon sonunda, gazlanma için belirli miktarda şekerle şişelenir ve iki hafta kadar dinlenmeye bırakılır. 

Ülkemizde genellikle ev biracılığına ilk adım olarak, hazır bira kitileri tercih edilmektedir. Genellikle 23 litre olacak şekilde hazırlanan bira kiti teneke kutularda 1800 gram olarak gönderilmektedir. Buradaki bilgiler başlangıçta biraz bunaltıcı görünebilir, ancak bu adımların birkaç hafta içinde yapıldığını unutmayın.

Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?

Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!

Kupon Kodu: ILKBIRAM10

Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.

Tüm ev biracıları için ortak olan bazı temel ekipmanlara ihtiyacınız olacak. Genel olarak yapmanız gereken,  fermantasyon kovası, sifonlama kovası(tercihen), şişe kapağı, hidrometre, şişe temizleme fırçası, hava kilidi ve bir miktar temizleyici ile sanitasyon sıvısı içeren bir “bira ekipmanı kiti” satın almaktır. Bu ürünleri ayrı olarak da satın alabilirsiniz.

Sanitasyon bu listede, çünkü yabani maya ve bakteri içeren mikroplar biranızı mahvedebilir. Ekipmanınız kullanmadan önce temizlenmeli ve kaynatıldıktan sonra biraya değen her şey de dezenfekte edilmelidir. Temizleme ve sterilize etme, başarılı bir ev birası yapmanın anahtarlarından biridir. Demleme ekipmanı için birkaç farklı dezenfektan türü vardır, ancak çoğu insan, kullanım kolaylığı ve güvenilir sterilizasyon için Lion Bite – A Asidik Anyonik veya Star-san gibi durulanmayan bir dezenfektan seçer.
Kaynatmanın ve/veya şerbetçiotu ilavelerinizin zamanlaması, demleme işleminin önemli bir parçasıdır. Demleme günü boyunca sıvının sıcaklığını kontrol etmek için gıdaya uygun bir termometreye de ihtiyacınız olacaktır.

  • Malt Özü ve Malt:


Yeni başlayan ev biracıları genellikle malt özü ile başlar. Malt özütü, belirli bir sıcaklıkta belirli bir miktarda malt ve suyun birleştirilmesinin ürünü olan şıradan yoğunlaştırılmıştır.Sıvı malt özütü (LME) ve kuru malt özütü (DME) olmak üzere iki tipte gelir.

Her iki özüt türü de bir çok renk ve çeşide sahiptir ve tarifiniz hangi tür ve türün kullanılacağını belirleyecektir. Birçok modern tarifte, malt ekstraktının bir kısmı daha sonra kaynatma sırasında veya hatta kaynatmanın sonunda eklenecektir. Bu eklemelerin zamanlamasını değiştirmek konusunda kendinizi rahat hissedene kadar talimatlarınızı izleyin. 

  • Şerbetçiotu:


Şerbetçiotu, biraya kendine özgü lezzetinin çoğunu verir. Şerbetçiotu acılık, tat ve aroma sağlamak için şıra içinde kaynatılır ve bazen daha fazla aroma için fermantasyondan sonra “kuru şerbetçiotu” olarak kullanılır. Bir kaç farklı ülkeden bir çok şerbetçiotu çeşidi vardır ve kullandığınız tür tarifinize göre belirlenir. Genellikle 50 veya 100 gramlık paketlerde gelirler. Genellikle pelet halinde olarak satılırlar.

  • Su


Biranın %90 sudur, bu nedenle fazla mineralizasyon içermeyen iyi bir su kullanmak en doğru seçenektir. Yeni bira üreticileri, suyun uygun ve klorsuz olduğundan emin olmak için genellikle suyu kaynatarak veya hazır şişe su alarak kullanır, ancak kaliteli musluk suyunuz varsa musluk suyu kullanılabilir. Musluk suyunuzu kullanmak istiyorsanız, klorsuz olduğundan emin olun, çünkü demleme suyundaki klor, fermantasyondan sonra birada kötü tatlara neden olabilir.

  • Maya


Bira mayası hem kuru hem de sıvı versiyonlarda gelir. Ülkemizde bu konuda ne yazık ki fazla bir seçenek bulunmamaktadır. Hazır bira kitlerinde maya genellikle ürünle beraber gelmektedir. Genel anlamda iki tip maya bulunaktadır. ALE MAYA ve LAGER MAYA. Türlerine göre değişiklik gösteren bu mayaları tam tahıl tariflerinde hazırladığınız tarife göre seçim yapmalısınız.

DEMLEME İŞLEMİ (Mayşe Hazırlama)

Başlamak için, tarifinizde istenilen maltları bir tahıl torbasına doldurarak 9,5 litre suda demleyin. Talimatlarınız aksini belirtmedikçe, 65-71C derecede 40 dakika demleyin.

İşiniz bittiğinde, tahıl torbasını çıkarın ve sıvıyı demleme kabınızın üzerine boşaltın (bir kevgir veya süzgeç bunu kolaylaştırır). Maltları atın veya soğumaya bırakarak hayvan yemi olarak kullanın . Tenceredeki sıvıyı kaynatın. Kaynamaya başladığınızda, tencereyi ocaktan alın ve tarifinizde belirtildiği gibi malt özünü ekleyin. Kutuda hafifçe ısıtılmışsa, önce ılık suya koyarak sıvı malt özü eklemek daha kolaydır. Kuru ekstrakt için, nem çarptığında topaklanır, bu nedenle ihtiyacınız olan DME miktarını önce kuru bir kaseye koymak ve ardından oradan demleme potunuza eklemek genellikle daha kolaydır.

Malt ekstraktını sıcak şıraya ekleyin ve tencerenizin dibine hiçbirinin yapışmadığından emin olmak için iyice karıştırın. Demleme kabını tekrar ısıtın ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya yaklaştıkça, biraz köpürebileceği ve taşma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği için yakından izleyin.

Demleme potunuzu iki nedenden dolayı açık tutmalısınız. Birincisi, tatsız tatlara yol açan herhangi bir uçucu buharla birlikte kaçabilir ve böylece kapak açıkken kaynama olmaz. Kaynamayı önlemek için, demleme kabınızın üst kısmında yeterince boşluk olduğundan emin olun ve köpük yukarı çıkarken karıştırın. Bir kaynamayı önlemek için ısıyı düşürmeniz ve ardından yükseltmeniz gerekebilir. Şıra birkaç dakika kaynadıktan sonra, taşma tehlikesi durdurur (“sıcak mola” olarak adlandırılır) ve bu noktada şıra ilk şerbetçiotu ilavesi için hazırdır.

Şerbetçiotu ilaveleri, şıra içinde kaynatıldıkları sürenin uzunluğundan itibaren zamanlanır. İlk ekleme genellikle tarifte acı olarak belirtilir ve “60 dakika” olarak listelenir. Bu ilk şerbetçiotu eklemesini eklediğinizde, zamanlayıcınızı 60 dakikaya ayarlayın. Bundan sonra, zamanlayıcıda kalan zamanda herhangi bir ek atlama ekleyin. Örneğin, “15 dakikalık” bir şerbetçiotu ilavesi, zamanlayıcıda 15 dakika veya kaynatıldıktan sonra şıradan 45 dakika sonra eklenecektir. 0 dakikada ekleyeceğiniz şerbetçiotularınız varsa (‘alevlenme’ ilavesi olarak da adlandırılır), zamanlayıcı 0’a ulaştığında tencerenizin ısısını kapattıktan hemen sonra ekleyin. Bazı tariflerde çok sayıda şerbetçiotu ilavesi bulunurken, diğerlerinde sadece bir tane olabilir. . Bazı biralarda aroma için ilave şerbetçiotu eklenir veya aroma şerbetçiotu bulunmadığından sadece acılık için atılan şerbetçiotu yeterlidir, yaptığınız bira stiline bağlı olarak değişir.

DEMLEMENİN BİTİRİLMESİ

Kaynama sona erdikten sonra, wort’unuzu mümkün olduğunca hızlı bir şekilde 27 derecenin altına soğutun. Genellikle bu, lavabodaki bir buz banyosunda yapılabilir, ancak bazı evbiracıları, lavaboya bağlanan şıra soğutucu (serpantin)adı verilen bir ekipman kullanırlar. Kaynama sona erdiğine göre, mayşenize dokunan her şey sterilize edilmelidir. Şıra, sterilize edilmiş bir kaşıkla hafifçe karıştırırsanız daha düzgün ve daha hızlı soğur ve soğutma için bir su banyosu kullanıyorsanız, su banyosunu karıştırmak da yardımcı olur.

Mayşenin soğumasını beklerken, seçtiğiniz dezenfektanı paketteki talimatlara göre karıştırın. Sıvı dezenfektanın bir kısmını kullanarak fermenterinizi, hava kilidini, kapağı ve huniyi (kullanılıyorsa), hidrometreyi ve bugün bira için kullanmayı planladığınız diğer ekipmanları sterilize edin. Tüm yüzeyleri iyice ıslatın, dezenfektanı boşaltın ve ardından sterilize edilmiş ekipmanınızı yakındaki temiz bir kağıt havluya koyun. Bir damacana veya kova için, dezenfektanı tüm yüzeyleri kaplayacak şekilde döndürdüğünüzden emin olun ve ardından tekrar karıştırma kabına dökün. Lion Bite – A Asidik Anyonik ve Star-san gibi birçok dezenfektan bir sonraki partide veya şişeleme gününde yeniden kullanmak üzere saklanabilir.

Wort 27 dereceye veya altına ulaştıktan sonra (temizlenmiş ve sterilize edilmiş termometrenizle kontrol edin), fermenterinize dökün. Damacananızı doldurmak için sterilize edilmiş bir huni kullanın veya sadece bir fermantasyon kovasına dökün.

Fermentörünüzdeki 23 litre işaretine kadar klorsuz soğuk suyla doldurun. İyice karıştırın veya şıraya oksijen girmesi için çalkalayın. Wort‘un 18-22 derece arasında olduğundan emin olmak için sterilize edilmiş bir termometre ile kontrol edin. Karıştırıldıktan sonra, sterilize edilmiş kap kullanarak bir numune alın ve numuneyi hidrometreyi test mezuruna yerleştirin. Hidrometreyi test kavanozunuza ve düz bir yüzeye koyun. Kabarcıkları yok etmek için hidrometreyi hafifçe döndürün ve hidrometreyi göz hizasında okumak için eğilin. Hidrometrenin “özgül ağırlık” veya SG ölçeği yazan tarafına bakın. Hidrometrenizdeki her işaret, bir termometreye benzer şekilde 2 puan olarak sayılır ve çift sayılar arasında 50, 60, vb. gibi çizgiler vardır. Hidrometreye bakın ve okuduğunuz değeri not edin. Numuneyi atın.

Maya paketi açmak için sterilize edilmiş makas kullanarak seçtiğiniz maya türünü şıraya ekleyin. Maya firmasının sizlere önerdiği talimatlara uyun (karıştırmak, karıştırmamak, maya uyandırması yapmak veya yapmamak gibi). Ayrıntılarla ilgili özel talimatları varsa, bu talimatlara uyun. Mayayı bu noktada mayşeye ekleyin.

Fermentörünüzü kapak veya tıpa ile kapatın, hava kilidini üzerinde bulunan çizgiye kadar su veya dezenfektanla doldurun ve hava kilidini kapağın üstündeki deliğe yerleştirin.

Şimdi fermentörünüzü serin ve karanlık bir yere koyun. İdeal olarak, bir bira genellikle 18-22 derecede fermente edilecektir. Bir cam damacananız varsa ve oda doğrudan güneş ışığı veya parlak ışık almıyorsa, fermente birayı ışıktan korumak için fermenterin üzerine bir battaniye veya koyu renkli bir havlu gerekecektir. Kullanılan maya türü, doğru fermantasyon sıcaklığını iyi bir birayı belirleyen şeydir, bu nedenle kullanacağınız maya yapmak istediğiniz bira türünün özelliklerine uyup olup olmadığını kontrol edin.

Fermantasyon


Yaklaşık 12-36 saat sonra, fermantasyonun başlaması gerekmektedir. Kovanızın üst kısmına yakın bir yerde köpük yükselebilir (“krausen” olarak adlandırılır) ve hava kilidinde kabarcık çıkışını görebilirsiniz.

Mayalar önce çoğalır, ardından fermantasyon sürecine başlar. Maya, şıradaki doğal şekerleri sindirerek yan ürün olarak karbondioksit ve alkol üretecektir. Bazen fermantasyonlar hızlı, neredeyse taşma yaratacak şekilde ilerler ve bazen daha yavaş ilerler. Bu durum hakkında endişelenmeyin – hava kilidinde kabarcık oluşmaya bilir, ancak yine de aktif bir fermantasyona sahip olabilirsiniz.

Yaklaşık bir hafta sonra, fermantasyon tamamlanabilir veya neredeyse tamamlanabilir. Tarifiniz, fermentere eklenmesi için kuru şerbetçiotu gerektiriyorsa, bunu yapmanın tam zamanı. Ardından bira temizlenmeye başlayacak, tortu ve kullanılmış maya fermenterinizin dibine düşecektir.

Bira berraklaşmaya başladığında, bitmiş ve şişelemeye hazır olup olmadığını görmek için özgül ağırlığı kontrol edebilirsiniz. Bu genellikle 10-14 gün civarındadır. O zaman, bira fermantasyonu öncesinde yaptığınız gibi bir örnek almak için sterilize edilmiş bir kap kullanın. Numuneyi aldıktan sonra kabın üzerindeki kapağı ve hava kilidini sterilize edin. Hidrometreyi hafifçe döndürerek, onu tutabilecek baloncukları yok edin ve okumayı göz hizasında yapın. Bu özgül ağırlık okumasını not edin. Fermantasyonun gerçekten bittiğinden emin olmak için en az 48 saat sonra FG’yi tekrar kontrol edin. Aynıysa, bira şişelenmeye hazırdır. Değişmişse, arka arkaya en az iki gün ölçüm alın ve aynı olana kadar art arda okumalar yapın. FG okuması sabit olmadan önce şişeleme, şişe patlamlarına yol açabilir, bu nedenle fermantasyonun bittiğinden emin olun.

Bazı bira stilleri ikincil fermantasyon denilen bir şeyi gerektirebilir. Eğer öyleyse, birayı, trub adı verilen tortu tabakasının üstünden yeni, temiz ve sterilize edilmiş bir damacanaya sifonlayacaksınız. Bu, çoğu bira türü için yaygın olarak yapılmaz, ancak bazı ev biracıları bunu rutin olarak yapar. İlk birkaç tarifiniz oldukça basit ve basitse, ikincil eklemeler olmadan, bu adımı atlayabilirsiniz.

BİRANIN ŞİŞELENMESİ


Artık biranın mayalanması bittiğine göre, şişeleme günü geldi. Biranızı şişelere doldurmanın zamanı geldi. Önce fermenterinizi şişeleme yapacağınız alandaki bir tezgaha veya sandalyeye kaldırın. İlk önce bunu yapmak, biranın hareket ettirildikten sonra tekrar çökmesini sağlar, böylece hareket tarafından yeniden süspansiyon haline getirilen tortunun tekrar dibe düşme şansı olur. Bazı bira üreticileri bunu birkaç saat önceden, hatta önceki gece yapmaktadır.

Birayı gazlandırmak için, biraya ölçülü miktarda şeker eklenecektir. Maya, bu küçük şeker parçasını fermente edecek ve birayı gazlandırmak için karbondioksit üretecektir. Biraya az miktarda fermente edilebilir madde ekleme işlemine “astarlama” denir ve bu da şişede gazlandırılmış bira elde etmenizi sağlar.

Tüm temiz şişelerinizi, sifonlama ekipmanınızı, şişeleme kovasını, şişeleme çubuğunu, şişe kapaklarını toplayarak başlayın ve bunları sterilize edin. Dezenfekte edilmiş şişeleri tutmak için şişeleme ağacı denilen bir şeyi kullanmak en kolayıdır, ancak gerekli değildir. Ekipmanlarınızı kenara alın ve hazır olun.

Küçük bir tencereye 2 su bardağı su koyun ve kaynatın. Gazlanma için, bu noktada, dekstroz veya sofra şekeri olmak üzere, öngörülen miktarda şeker ekleyeceksiniz. Tipik bir 23 litrelik mayşe için yaklaşık 230 gram şeker eklersiniz. Bu kaynar suya bu astar şekerini ekleyin ve eriyene kadar bir veya iki dakika kaynatın. Soğumasına izin verin.

Şişeleme kovanızı, yerçekiminin sifona yardımcı olması için fermentör yakınında zemine koyun. Şişeleme kovanızı ve sifonlama ekipmanınızı sterilize edin sifonlayın. Sifon yaparken, fermenterin altındaki tortudan kaçındığınızdan emin olun. “Trub” (belirgin tortu) olarak adlandırılan bu kalın çamur tabakası, kullanılmış maya, şerbetçiotu artıkları, yağlar ve pıhtılaşmış proteinlerin bir karışımıdır. Zararlı değildir, ancak tadı güzel olmadığı ve çekici görünmediği için mümkün olduğunca geride bırakmak istersiniz. Otosifon adı verilen ucuz bir ekipman parçası, sifonlamayı çok daha kolay hale getirir.

Sıçratmadan sifonlayın ve mümkün olduğunca biraya oksijen girmesine izin vermeyin. Bu şekilde sifonlamaya birayı “rafa koymak” denir. Mümkünse sifon ve borudaki kabarcıklardan kaçınılmalıdır. Tortu çekmeye başladığınızda sifonlamayı bırakın. Sifonu başlattığınızda sifonu bira yüzeyinin hemen altında tutarak başlamanız ve bira seviyesi düştükçe sifonu indirmeniz en kolay yoldur. Pek çok ev biracısı, başlamadan önce fermantörün altına eğim vermek için herhangi bir cisim yerleştirir, böylece tortunun çoğu bir tarafta birikir ve sifon gövdesini karşı tarafa indirirler. Sifonlama işlemini dikkatlice takip edin ve işlemi sonlandırın.

Şişeleme kovasını, şişeleyeceğiniz zaman daha yüksek bir yere yavaşça kaldırın. Bazı ev biracıları, şişeleme kovasını bulaşık makinesinin üzerindeki bir tezgahın üzerine koymanın ve bulaşık makinesi kapağının üzerinde dolum yapmaktadır. Bu, herhangi bir damlama alınacak önlemlerden sadece bir tanesidir. Ancak dolum yapacağınız şişeler, şişeleme kovasından daha alçak olduğu sürece, bir sandalyede veya yerde yapılabilir. Dezenfekte edilmiş şişeleme çubuğunu şişeleme kovanızdaki musluğa sıkıca itin ya da rahat ve sabit bir yerde şişelemek için ekstra uzunluğa ihtiyacınız varsa, tıkaç ve şişeleme çubuğu arasında bir parça sterilize edilmiş boru kullanabilirsiniz.

Şişelemeçubuğunu şişenin dibine bastırarak şişeleri alttan doldurun. Şişeleme çubuğunu şişeden kaldırdığınızda olduğu gibi, tepeye kadar doldurun, mükemmel miktarda boşluk bırakacaksınız. Yalnızsanız, yaklaşık 6 şişe doldurun ve ardından kapaklarını kapatın. Tüm şişeler dolana kadar tekrarlayın. Bir yardımcınız varsa, bu çok daha hızlı ve daha kolay olur, bu nedenle yaptığınız biradan  bir arkadaşınızı veya aile bireylerine ikram ederek yardım alama çalışın . Kovadaki biranın seviyesi düştükçe, içindeki sıvı musluğun alt kısmında kalacağı için dolum yapamayacaksınız. Bundan kaçınmak ve şişeleme kovasından daha fazla bira almak için, herhangi bir nesne yerleştirerek eğim vermeniz önerilir.

Tüm şişelerin kapakları kapatıldıktan sonra, oda sıcaklığında, doğrudan ışık almayan bir yerde dik olarak saklayın. İki ila üç hafta içinde gazlanması gerekir, bu nedenle bir tanesini denemek istediğinizde 24 saat önce buzdolabına koyun. Henüz tamamen gazlanmamışsa, bir hafta daha oda sıcaklığında kalmalarına izin verin ve tekrar numune alın. Yeterince gazlandıktan sonra buzdolabında, kiler sıcaklıklarında ve hatta oda sıcaklığında saklanabilirler. Biranın daha yüksek sıcaklıklarda daha hızlı yaşlandığını unutmayın, bu nedenle bira kalitesinin zirvesindeyken soğuk muhafaza etmek depolama için en iyi yöntemdir.

Tebrikler ilk biranızı yaptınız. Şimdi kendi yaptığınız ilk biranın tadını çıkarın:)

Ege Malt Ürünlerini Keşfedin:

Başlangıç Seti

Başlangıç Seti

From 1,699.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Ege Pilsner

From 429.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

India Pale Ale

From 549.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Black Forest Stout

From 454.90

Yeni Başlayanlar İçin Evde Bira Yapımı Rehberi” te bir düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.