Son Kullanma Tarihi Geçen Bira İçilir Mi?

Alkollü içeceklerin pek çoğunun son kullanma tarihinin olmaması akıllarda bira hakkında soru işaretlerinin oluşmasına neden oluyor. Mayalanma ile üretilen tüm alkollü içeceklerde bozulmalar meydana gelebiliyor. Bunların başında da ana maddelerinden biri maya olan bira geliyor. Buna rağmen bira raf ömrü uzun olan içeceklerin arasında yer alıyor. Evde kendi birasını üreten kişiler birasının tadında kötüleşme veya kokusunda bozulmalar saptarsa bu birayı tüketmemelidir. Aynı şekilde hazır satın alınan biralarda da bu durum geçerlidir.

Kapağı Açılmış Bira Tüketilir Mi?

Bira, yapısı gereği içerisinde patojen madde üretimine izin vermeyen içeceklerden biridir. Fakat kapağı uzun süre açık kalmış ve dışarıyla temas etmiş bir bira belirli süre sonunda içilemez hale gelir. Zaman içerisinde birada bozulmalar meydana gelir. Biranın bozulup bozulmadığı ise tat ve dokusundan anlaşılabilir. Biranın tadında ciddi bir değişim söz konusu ise bu biranın tüketilmemesi önerilir. Şayet bira açıldıktan sonra buzdolabında bir gün boyunca muhafaza edilirse tadını koruyacak ve içilebilir hale gelecektir.

Biranın Bozulup Bozulmadığını Nasıl Anlarız?

Satın alınan tüm ambalajlı ürünler gibi bira da zaman içerisinde bozulur. Biranın bozulması, lezzetinde, kokusunda ve kıvamında ciddi değişimlere neden olur. Peki, bozulan bir bira nasıl görünür? Biranın bozulduğu nasıl anlaşılır? Aslında cevap oldukça basit. Biranızı satın aldığınızda veya imal ettiğiniz birayı elinize aldığınızda öncelikli olarak yapmanız gereken şey sızıntı oluşup oluşmadığını kontrol etmektir. Eğer bira sızıntı yapıyorsa hava almış ve dışarıyla temas etmiştir.

Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?

Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!

Kupon Kodu: ILKBIRAM10

Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.

Biranın bozulduğunu anlamanızın bir diğer yolu da biranın kapağından çıkan sestir. Bira açıldığında psst sesi çıkıyor ise endişelenmenize gerek yok. Biranızı gönül rahatlığıyla içebilirsiniz. Bu sese ek olarak biranın köpürmesine de bakmanızı tavsiye ederiz. Kapağı yeni açılmış bir birada hafif bir köpürme meydana gelecektir.

Biranın bozulup bozulmadığını anlamak için en son ve en önemli nokta ise şişenin dibini kontrol etmektir. Eğer şişenin dibinde tortu görüyorsanız muhtemelen biranız bozulmuştur. Yeni açılan biranın renginin berrak olması da gerekir. Bulanık görünen biranın bozulmuş olma ihtimali oldukça yüksektir. Tabi, özel tarz bir bira yapıyor iseniz berraklık kısmına çok dikkat etmenize gerek yoktur.

Bira Nasıl Saklanmalıdır?

Biranın içeriğinin bozulmaması için bazı önlemlerin alınması gerekir. Bunlardan biri de uygun saklama koşullarının sağlanmasıdır. Evde bira yapan biriyseniz yaptığınız birayı, güneş almayan bir oda içerisinde saklamanız gerekir. Buna ek olarak yapılan biralar, içeriğin korunması adına buzdolabında saklanabilir. Sıcaklık değişimleri, bira üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir. Bu nedenle buzdolabından çıkartılan birayı ısıtıp tekrar buzdolabına koymanız saatlerce emek harcadığınız biranın tadını etkileyecek ve bozulmalara ortam hazırlayacaktır. Buzdolabını sabit bir ısı derecesinde ayarlayarak, biranın bozulmasına engel olabilirsiniz.

Bira Buzlukta Saklanırsa Ne Olur?

Birayı bozulmaması için soğuk yerde muhafaza etmeniz gerektiğini belirtmiştik. Peki, ya buzlukta saklanırsa ne olur? Biranın içerisindeki düşük alkol oranı, biranın sıfır derecenin altında donmasına neden olur. Bu durumda bira eski halini yitirmekle kalmayıp, tadında ve lezzetinde değişmeler de meydana gelecektir. Eğer biranızı hızlı bir şekilde soğutmak istiyorsanız bu yöntem tavsiye edilmemektedir.

Bira Şişeleri Neden Kahverengi Olur?

Biranın içeriğinin korunması için muhafaza yöntemleri kadar şişelerin rengi de önemlidir. Dikkat ederseniz biraların rengi genellikle kahverengi, yeşil veya pürüzlü camlardan üretilir. Bunun en temel nedeni ise bu renklerin güneş ışığını kırmasıdır. Böylece bira içerisinde istenmeyen kimyasal reaksiyonlar oluşmamakta ve bira uzun süre boyunca tadını ve dokusunu korumaktadır.

Ege Malt Ürünlerini Keşfedin:

Başlangıç Seti

Başlangıç Seti

From 1,699.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Ege Pilsner

From 429.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

India Pale Ale

From 549.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Black Forest Stout

From 454.90

Son Kullanma Tarihi Geçen Bira İçilir Mi?” te bir düşünce

  1. Ergöz Hasan Hüseyin diyor ki:

    Selamünaleyküm iyi akşamlar, Bir koli Efes Pilsen reserve aldım, ama 10 gün sonra 21 Şubat 2024 son kullanma tarihi bitiyor imiş !! Daha birini yeni açmıştım!! – her akşam terapi niyetine bir tane içsem kalan 14 gün / âdet içmeme mâni var mı?? Üstteki açıklamalar dışında bir cevabınız yok ise boşuna zahmet edip cevap yazmayıniz !
    Gül de sarap da bilene güzel gelir
    Sarhoş olmayan için sarhoşluk nedir
    Cebi boş gönlü dolu olmayan
    Her şeyden vazgeçmenin tadını ne bilir !!
    Selâmetle MAŞALLAHeRGOZ 🐕🐱🐢🐞😿🐝☀️

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.