Evde bira yapımında olmazsa olmazlardan biri de ölçümdür. Biranın içerisindeki alkol miktarının ölçülebilmesi için çeşitli araçlar gerekmektedir. Bu araçlardan biri de hidrometredir. Evde bira yapımında hidrometre kullanılır. Hassas ölçüm yapılmasını sağlayan bu cihaz biranın tadının iyi olmasını sağlar.
Hidrometre Nedir?
Sıvı cisimlerin yoğunluğunu ve sıvıların özgül ağırlığını ölçmeye yarayan cihazlara hidrometre denir. Hidrometre genellikle cam tüplerden yapılmaktadır. Böylece sıvı miktarı kolayca ölçülmektedir. Tüp içerisinde sıvının dik durmasını sağlamak amacıyla ağırlık bulunur. Tüpün diğer ucunda silindirik sap vardır. Bu tüpün içerisine ölçülmesi istenen sıvı konulur. Hidrometre içerisinde serbest bir şekilde bırakılır.
Evde Bira Yapımında Hidrometre
Hidrometre olmadan bira yapmak neredeyse imkansızdır. Ölçüm olmadan yapılan biralarda istenilen tat elde edilememektedir. Hidrometre sayesinde sıvıların yoğunluğu hakkında kesin değerlere ulaşılabilmektedir. Böylece biranın içerisindeki alkol yoğunluğu ölçülerek istenilen bira tadı elde edilmiş olur.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Hidrometre Nasıl Okunur?
Hidrometre ile ölçüm yapmak için silindirik bir kaba hazırlanan şıradan örnek alıp içine hidrometrenin atılması gerekir. Üstte bulunan paralel su çizgisinin ulaştığı yer okunur. Biranın içerisindeki kabarcıkların ölçümünüzü yanıltmasına izin vermeyin. Bu nedenle tepe noktasından ölçüm yapmaktan kaçının.
Hidrometre ölçümlerinde iki temel değer baz alınır. Bunlar OG ve FG’dir. OG, original gravity yani maya atılmadan önceki yoğunluk, FG ise final gravity yani şişelemeden önceki son yoğunluktur.
Bu iki temel ölçünün yanı sıra aralarda ölçüm yapılabilmektedir. Bu ölçümlerde fazla olan birayı içip tüketmeniz fermantasyon açısından iyi sonuç verecektir.
Orijinal gravity biranıza ne kadar maya katmanız gerektiğini sizlere gösterecektir. Bu nedenle kesinlikle ölçüm yapılmalıdır. Buna ek olarak OG, su şeker dengesini hassas bir şekilde ayarlamanızı sağlayacaktır. Kit biralarında bu miktar hazır olarak geldiğinden ölçüm yapılmasına gerek yoktur. Fakat kite dışarıdan maya atılacaksa bu hesabın yapılması gereklidir.
Final gravity fermantasyon işleminin ne zaman sonlanacağını bilmek açısından önemlidir. Bu ölçüm yapılmadan doğru zamanın geldiğini saptamak zor olacaktır. FG ve OG kombinasyonu biranın alkol oranın hesaplanması için iyi bir ikilidir.
Hidrometreden Okunan Değerler
Her ülke farklı yoğunluk cinslerine sahiptir. Ülkemizde bu yoğunluğu gravity olarak ölçmekteyiz. Bu değerler karışım içerisindeki şeker miktarının hesaplanmasını sağlar. yoğunluk denildiğinde sadece şeker değil aynı zamanda asılı kalan parçacıklar hakkında da bilgi sahibi oluruz. Fakat sıvılarda yoğunluk değerini etkileyen temel madde şekerdir. Yoğunluk Brix, Baume ve Plato gibi değerler ile hesaplanabilir.
Bu ölçümlerin daha kolay hesaplanması için örnek verelim.
Bir biranın yapımına 1.045 yoğunlukta başlamayı düşünüyorsanız ortalama litre başına 123 g şeker içeren bir karışım elde ediyorsunuz demektir.
Fermantasyon işleminden sonra bu değer 1.010 değerine düşecek olursa karışımın içerisinde 30 g şeker kaldığı sonucuna varabiliriz. Fermantasyon işlemi sırasında kaybolan şeker, mayalar tarafından tüketilmektedir.