Yaz sıcaklarının, arkadaşlarla koyu sohbet ortamının vazgeçilmez içeceği elbette ki biradır. Biranın serinletici tadı her ne kadar çok sevilse de satın alınan biraların maliyetlerinin yüksek olması, bira severleri evde bira yapımına teşvik etmektedir. Evde bira yapımı, hazır bira satın almadan daha ucuzdur fakat daha zahmetlidir. Ölçülerin doğru bir şekilde ayarlanması gerekir. Aksi takdirde biranın tadı kötü olacaktır. Evde bira yapımında bira tadının kötü olmasının nedenlerini sizler için listeledik. Listeye göz atarak biranızı daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
Bira Yapımında Fermantasyonun Önemi
Evde bira yapım işlemlerinde fermantasyonun önemi büyüktür. Doğru yapılan fermantasyon işlemi ile en kötü biraların bile tadını daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Fermantasyon işleminde hata yapmanız diğer işlemleri doğru bir şekilde yapsanız da, en kaliteli bira malzemelerini kullansanız da sonuç vermeyecektir. Biranızın tadını iyileştirmek istiyorsanız öncelikle fermantasyon sürecine dikkat etmelisiniz.
Biranın Tadının Tereyağına Benzemesi Neden Olur?
Bira tadının farklı bir tada sahip olması, bira yapım işlemi sırasında hata yapıldığını gösterir. Biranın tadının tereyağına benzemesi, zamanından önce bitmiş olan fermantasyonun veya bakterilerin etkisidir. Biraya bu tadı diacetyl vermektedir.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Diacetyl fermantasyon işlemi esnasında üretilen bir maddedir. Fazla miktarda üretilen bu madde, dilde yağlı ve kaygan bir tat bırakır. Fermantasyon işlemi esnasında üretilen bu madde yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Bunun sebebi işlem esnasında fermantasyonun bu maddeyi yemesidir.
Fermantasyon süresinin zamanının kısa olması, mayanın dibe çökmesine neden olacağından bira içerisindeki diacetyl temizlenmeden kalır. Mayanın dibe çökmesine sıcaklık, soğuk odada fermantasyon işlemi ve kullanılan maya türü neden olur. Bu durumun önüne geçmek için işlem sonuna doğru sıcaklık 4 ila 6 derece yükseltilmelidir. Bu işleme diacetyl dinlendirmesi denir.
Diacetyl üremesine neden olan bir diğer etken bakteriyel enfeksiyondur. Pediococcus bakterisi laktik asit ile birlikte diacetyl üretir. Bu durumda bira hem ekşi hem de yağlı bir yapıda olacaktır.
Bira Tadının Haşlanmış Mısıra Benzemesi Neden Olur?
Bira tadının haşlanmış sebzeye benzemesine dimethil sülfit denmektedir. Yeterli kaynama şiddetine sahip olmadan yapılan biraların tadı haşlanmış sebze gibi olacaktır.
Dimethil Sülfit tadından kurtulmanın çözümü oldukça basittir. Şiddetli bir şekilde ve uzun süre kaynatılan biradan dimethil sülfit uçacaktır. Kaynama esnasında kapak kullanılmaması gerekir. Çünkü bu madde kaynama esnasında kapağa yapışarak yeniden biraya karışabilir. Pilsner malt kullanan kişiler 90 dakika, Pale malt kullanan kişiler 60 dakika kaynatma işlemi yapmalıdır.
Biranın Tadının Bebek Kusmuğuna Benzemesi Neden Olur?
Bira tadının bebek kusmuğuna benzemesine neden olan etkenler bütirik asit oluşumu, bozuk ve kalitesiz malt kullanımı veya çok uzun mayşeleme süresidir. Bütirik asit biranın tadının berbat olmasına neden olur. Çürük malt ve bozuk malt, bütirik asit oluşturur. Bira yapımında doğru malt tercih edilmesi biranın tadının daha iyi ve kaliteli olmasını sağlar.
Mayşenin süresinin çok uzun olması da bebek kusmuğu tadına neden olur. Mayşe içerisinde bulunan laktobasilus bakterisi bütirik asiti oluşturur. Bunun önüne geçmek amacıyla mayşeleme süresi önerilen şekilde olmalıdır.
Biranın Tadının Sirke Gibi Olması Neden Olur?
Acetobakteri enfeksiyonu ile biranın tadı sirke gibi olabilir. Acetobakteri, bira mayasının üretmiş olduğu alkolü içerisinde sindirir. Böylece asetik asit oluşur. Ancak bu oluşması için yeterli oksijene ihtiyaç vardır. Fermantasyon işlemi sonrasında karbondioksit çıkışı durduğunda bira tüm enfeksiyonlara karşı açık hale gelir. Enfeksiyon bulaşmasına engel olmak için fermantasyon ekipmanlarının mikroplardan arındırılmış olarak kullanılması gerekir.