Evde bira yapmanın en güzel yanlarından biri de çeşitli meyve aromalarıyla bezenmiş bira elde etmektir. Hafif içimi sayesinde pek çok bira üreticisinin gözdesi olan meyveli biralar, yapım aşamasında biraz özen gerektirmektedir. Özellikle malzeme seçiminin doğru yapılması, muazzam tatlara sahip meyveli bira elde etmenize olanak sağlayacaktır. Peki, meyveli bira nasıl yapılır?
Evde kendi meyveli biranızı yapmayı amaçlıyorsanız dikkat etmeniz gereken önemli bir kural vardır. Meyve aroması, kesinlikle biranızın tadını bastırmamalıdır. Bu nedenle doğru ölçümler yapmanız gerekir.
Bira yaparken kullandığınız bira kiti de çok önemlidir. Ölçümlere ne kadar dikkat ederseniz edin bira kitiniz kaliteli değilse istediğiniz tatlara sahip bir ürün ortaya çıkaramazsınız. Kaliteli bira kitleri için Ege Malt’tan hemen sipariş verebilirsiniz.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Meyve Biraya Ne Zaman Eklenmelidir?
Meyveli bira yapımında en sık merak edilen konulardan biri de meyvenin mayşeye eklenme zamanıdır. Bu sorunun cevabı ise meyvenin işlenme biçimine bağlıdır. Taze meyve, püre veya meyve suyu farklı zamanlarda karışıma eklenmektedir.
Eğer biranızın tadının yoğun fakat meyve aromasının az olmasını istiyorsanız taze meyve veya meyve suyunu ilk fermantasyon işleminde ekleyebilirsiniz. Çünkü bu aşamada fermantasyon işlemi meyvenin yoğun tadını sindirecek ve içerisindeki şeker maya tarafından emilecektir.
Biranızda yoğun meyve tadı seviyorsanız meyve ekleme işlemini ikinci fermantasyon işlemine saklayabilirsiniz. Bu noktada fermantasyon işlemi ilkindeki kadar güçlü değildir.
Hangi Meyveler Biraya Eklenebilir?
Enfes bir meyveli bira elde edebilmenin en önemli kurallarından biri de şerbetçiotu seçimidir. Bilindiği üzre şerbetçiotu biraya acılık ve aroma katmaktadır. Bu nedenle her meyve şerbetçiotuyla uyum sağlayamaz. Meyve aromalı biranızda keskin meyve tadı istiyorsanız karışıma ekleyeceğiniz şerbetçiotu miktarını azaltabilirsiniz. Peki, hangi meyveler biraya eklenebilir?
- Vişne: Belçika biralarında en fazla tercih edilen meyve vişnedir. Birada ekşimsi bir tat elde edilmek isteniyorsa bir litreye 350 gr olacak şekilde vişne eklenmelidir.
- Şeftali: Şeftali, her ne kadar biraya soft bir tat verse de çabuk uçan bir meyvedir. Bu nedenle pek çok kişi, şeftaliyle yakın özellikler taşıyan kayısıyı tercih etmektedir.
- Yabanmersini: Biraya eklenen pek çok meyve, birada kalıcı etkiye sahip olamamaktadır. Bu meyvelerden biri de yabanmersinidir. Aromasının uçmaması için kaynatılmış yabanmersini tercih edilebilir.
- Ahududu: Ticari biralarda da çok fazla tercih edilen ahududu, aromasını ve rengini biraya en iyi veren meyvelerden biridir. Güçlü bir ahududu tadı elde etmek için kullanılması gereken miktar ise litre başına 125 gramdır.
- Çilek: Meyveli bira yapımı için çilek pek uygun bir meyve değildir. Bunun nedeni ise aromasının birada tutunamamasıdır. Fakat olgunlaşmış çilek kullanılırsa belirli bir miktar aroma biraya geçecektir. Eklenmesi gereken çilek miktarı ise litre başına 300 ila 500 gramdır.
- Elma: Birada ağır meyve tadından hoşlanmayanlar için elma uygun bir tercihtir. Biranı herhangi bir yapım sürecinde eklenebilir.
Merhaba
ben birama meyve tadının yogun bir şekilde oluşmasını istiyorum portakal ve kişnik deneim ilk fermantasyon sırasında fakat eksimsi bir tat olustu. vişne ahududu kahve gibi tadlardan yapmak istiyorum fakat tam olarak nasıl yapacağımdan da emin değilim. bir formul yada anlatım biçimi ile bizleri bilgilendirebilir misiniz
Merhaba, Portakal kabuğu ve limon kabuğu gibi meyvelerde iç beyaz kısmı almadan ince bir şekilde rendeleyip kurutarak fermantasyonun son 3 gün kalarak şerbetçi otu torbasına koyarak içine atıp aromasının geçmesini sağlayabilirsiniz. Kişniş tohumu uzun süre mayşenin içinde kaldığında kötü tatlar verebilir. Tohumu suda bir kaç gün bekletip sonrasında kısa süreli bir ekleme yapmanız daha doğru olacaktır. Vişne ve ahududu gibi meyvelerin ekstratlarını kullanmanız daha doğru sonuçlar almanız için yeterlidir.