Alkollü içecekler tüketildiğinde, içecekteki alkolün bir bölümü kana geçer. Kandaki alkol oranı ise promil adı verilen bir birim ile ölçülür. Polislerin kullandığı nefes cihazları veya kan testleri ile ölçülen promil, kişinin ne kadar alkollü olduğunu gösterir. Peki, alkolün promil etkisi nasıl geçer? Alkol aldıktan kaç saat sonra promil etkisi yok olur?
Alkolün Promil Etkisi Nasıl Geçer?
Alkollü içecek tükettikten sonra kanda alkol olması beklenen bir durumdur. Tüketilen alkollü içeceğin miktarına göre kanda promil seviyesi de farklılık gösterir. Alkol tüketimi sonlandıktan sonra kandaki alkol oranı azalmaya başlar.
Bazı basit uygulamalar ile bu süreci hızlandırmak mümkündür. Ancak bu uygulamalara geçmeden önce promil etkisi yok olması üzerinde bazı unsurların etkileri olduğunun unutulmaması gerekir. Bu unsurlar aşağıdaki gibidir:
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
- Cinsiyet: Erkeklerin kadınlara kıyasla alkolü daha hızlı vücuttan attığı bilinir. Bunun bazı istisnai durumları olduğu da unutulmamalıdır.
- Kilo: Kilolu olanların alkolü metabolize etme ve dışarı atma hızları daha yüksektir. Ancak bu durum, sağlıklı kişiler için geçerlidir.
- Metabolizma Hızı: Herkesin metabolizma hızı farklıdır. Bazı insanların metabolizmaları çok daha hızlıdır ve bu tür kişiler alkolü daha hızlı dışarı atar.
Görüleceği üzere promil etkisi üzerinden farklı faktörler vardır. Bu faktörlere ek olarak yapılacak basit uygulamalar ile alkolün hızlı şekilde dışarı atılması ve promil etkisinin azaltılması sağlanabilir. Promil etkisinin hızlı geçmesi için yapılması gerekenler şunlardır:
1 – Su Tüketimi
Promül etkisinin geçmesi için alkolün metabolize edilip, vücuttan atılması gerekir. Bu atma işlemi de böbrekler üzerinden su ile yapılır. Su tüketimi ile birlikte alkolün atılma hızı arasında belli noktaya kadar paralellik vardır. Promil etkisinden hızlı bir şekilde kurtulmak için su tüketiminin artırılması gerekir.
2 – Dinlenmek
Dinlenme, metabolizmanın rahat çalışmasına yardımcı olur. Bu ise kandaki alkolün karaciğer üzerinden metabolize edilmesi ve sonrasında dışarı atılması sürecini hızlandırır.
3 – Egzersiz Yapmak
Promil, kandaki alkol oranıdır. Bu oranın azaltılmasını hızlandırmak için hafif egzersiz yapmak yararlı olabilir. Egzersiz ile birlikte kan akışı belli oranda hızlanır. Böylece metabolizma da hızlanarak alkolün çok daha hızlı şekilde dışarı atılması sağlanır.
4 – Kahve ve Çay Tüketmek
Kahve ve çay tüketimi, promilin etkisinin geçmesini sıvı alımı olarak hızlandırır. Ancak bu içeceklerin içerisindeki kafein gibi maddeler, kişilerdeki sarhoşluk etkilerinin azalmasına veya maskelenmesine neden olabilir. Alkolün verdiği sarhoşluk etkisinin azaltılması için kahve tavsiye edilir.
5 – Antioksidanlar
C vitamini ve benzeri türden antioksidanlar, karaciğerin çok daha rahat çalışmasını sağlar. Karaciğer ise bu sayede alkolü hızlı şekilde parçalar ve metabolize ederek dışarı gönderir. Bu süreçte taze sıkılmış portakal suyu veya C vitamini bakımından zengin meyvelerin sularının tüketilmesi yararlı olabilir.
6 – Zaman
Promil etkisinin geçmesindeki en önemli faktör zamandır. Dinlenmek, beklemek ve karaciğere alkolü parçalaması için zaman vermek gerekir. Zaman olmadan alkolün vücuttan toplu şekilde ve birden atılması söz konusu değildir.
Buradaki unsurlar, promil etkisinin geçmesini hızlandırır. Ancak hızlandırsa dahi zamana ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Örneğin; kahve veya portakal suyu içinde kandaki alkolün tamamının bir anda atılması gibi bir durumun olmadığı unutulmamalıdır.
Alkolün Promil Etkisi Ne Zaman Geçer?
Alkolün promil etkisinin ne zaman geçeceği, alınan alkol miktarına ve kişinin metabolizmasına bağlı olarak değişir. Yani her alkol tüketen kişi için benzer bir süre söz konusu değildir. Bu noktada bilinmesi gereken genel detaylar aşağıdaki gibidir:
- Sağlıklı ve ortalama bir kişide, alkol miktarı her bir saatte 0,15 ila 0,20 promil düşmektedir. Kişilerin özelliklerine göre bu oranlar farklılık gösterebilir.
- Bira, şarap ve rakı gibi standart alkollü içkiler tüketildiğinde, ilk olarak kandaki alkol oranı zirveye çıkar ve daha sonra düşmeye başlar. Kandaki alkol oranı ne kadar yüksek olursa alkolün tamamen atılması da o kadar uzun sürer.
- Alkol tüketimi sonrasında promil etkisinin tamamen geçmesi için gerekli olan süre, 2-8 saat arasındadır.
Görüleceği üzere bu noktada farklı faktörler etkilidir. Öyle ki, kişilerin karaciğer sağlıkları ve karaciğerlerinin çalışma hızları dahi bu süreyi etkiler. Bundan dolayı net süreler vermek çok zordur.