Bira, en çok tüketilen alkollü içeceklerden biridir. Gerek tadı ve aroması gerekse de alkol oranı ile alkol severlerin favori seçenekleri arasında kabul edilir. Ancak bira, tadı ve aroması ile beklentileri karşılasa da bazı kullanıcılarda horlamaya neden olabilir. Peki, bira neden horlamaya sebep olur? Bu sorunun yanıtı ve bira ile horlama arasındaki ilişkiye dair merak edilen diğer detaylar yazımızın devamında.
Biranın Horlamaya Neden Olma Sebepleri
Bira tüketimi ile horlama arasında ilişki olduğu bilinen bir durumdur. Bira kullanan bazı kullanıcılarda, bundan kaynaklı horlama oluşabilir. Bu durumun farklı nedenleri olabilse de en yaygın nedenler aşağıdaki gibidir:
1 – Kas Gevşekliği
Bira, merkezi sinir sistemini etkileyen ve vücut genelinde kas gevşemesine yol açacak seviyede alkol içerir. İçerisindeki alkol, yutak ve boğaz kaslarının gevşemesine yol açar. Söz konusu gevşeme ise uyku sırasında solunum yollarının daralmasına neden olur. İşte bahsedilen bu daralma, horlamaya yol açan titreşimlere neden olur.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Buradaki kas gevşekliğinin temel nedeni alkol tüketimidir. Yani bahsedilen husus biraya özgü bir durum değildir. Farklı alkollü içecekler de benzer etkiye neden olarak kullanıcılarda horlama oluşmasına yol açabilir.
2 – Sıvı Birikimi
Bira, vücutta su tutulmasına neden olan ve boğaz dokularında şişmeye yol açan diüretik bir etkiye sahiptir. Biradan kaynaklı şişlik, solunum yollarının daralmasına ve horlamaya yol açar.
Biranın düşük alkol oranına sahip olması, kısa sürede yoğun şekilde tüketilmesine imkan verir. Diğer alkollü içeceklere kıyasla biranın miktar olarak daha fazla tüketildiği bilinen bir durumdur. Fazla tüketilmesi ise sıvı birikimine yol açarak, horlamanın gerçekleşmesine katkı verebilir.
3 – Uyku Pozisyonu
Bira veya farklı bir alkollü içecek, uyku apnesi gibi uyku bozukluklarına neden olabilir. Uyku apnesi, kısa süreli nefes alıp verme durmaları ile karakterize edilir ve horlama ile ilişkilidir. Bira içtikten sonra uykuya dalmak, uyku pozisyonunuzun değişmesine ve sırt üstü yatmanıza neden olabilir. Bu pozisyon, hava akışını engeller ve horlamayı şiddetlendirebilir.
Esasında uyku pozisyonunu olumsuz etkileme de sadece biraya özgü değildir. Farklı bir alkollü içecek de benzer etkiye neden olabilir. Ancak biranın yoğun olarak tercih edilmesi nedeniyle uyku pozisyonu ile bira tüketimi arasındaki ilişkinin daha fazla bilinmesine neden olmaktadır.
4 – Alerjik Reaksiyon
Bazı kişilerde biraya veya birada bulunan bileşenlere alerjik reaksiyon olabilir. Bu reaksiyonlar, burun tıkanıklığı ve boğaz tahrişi gibi semptomlara yol açabilir ve horlamaya katkıda bulunabilir. Buradaki neden de dolaylı olarak kabul edilebilir. Direkt olmayan, dolaylı olan bir etki nedeniyle biranın horlamaya neden olduğu ifade edilir.
5 – Boğaz Kuruluğu
Bira tüketimi, ağızda ve boğazda kuruluğa yol açar. İlgili durum ise horlama riskini artıran bir husustur. Dolayısıyla bira tüketimi ağız kuruluğu yaparak horlama olasılığını artırır.
Bunların haricinde farklı nedenler de vardır. Bu nedenler, kişilerin yapısına bağlı olarak farklılık gösterir.
Biradan Kaynaklı Horlama Nasıl Engellenir?
Bira, horlama riskini artıran bir alkollü içecek olmasına karşın, alınacak bazı küçük önlemlerle bu risk ortadan kaldırılabilir. Bu noktada alınması gereken önlemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Bira tüketimini azaltmak veya tamamen bırakmak
- Uyku saatine yakın zaman dilimlerinde bira içmekten kaçınmak
- Bira içtikten sonra uyurken yastığı hafif şekilde kaldırmak ve solunum yollarının açık olduğundan emin olmak
- Kilo vermek ve düzenli egzersiz yapmak (Horlama riskini genel olarak düşürür)
Buradaki basit önlemler ile biradan kaynaklı horlamadan önemli ölçüde kurtulabilirsiniz.