Ev Biracılığında Cold Crash (Soğuk Şoklama) Nedir?

Cold Crash

Evde kendi birasını yapan üreticiler, biranın tadı kadar görünümüne de önem verir. Biranın bulanık bir görünüme sahip olması tüm emeklerinin boşa gitmesine neden olabilir. Fakat tecrübeli biracılar cold crash yani soğuk şoklama yaparak biranın bulanıklığını kolayca giderebilmektedir. Peki, ev biracılığında cold crash (soğuk şoklama) nedir? Gelin hep beraber bakalım.

Ev biracılığında cold crash, biranın bulanık görüntüsünü gidererek berrak bir görünüm elde edilmesini sağlar. Yapması oldukça basit olan bu işlem, fermantasyonu tamamlanmış ve şişelenmeye hazır hale gelmiş biralara uygulanır. Bu işlemde biranın sıcaklığı hızlı bir şekilde düşürülür. Şoklama etkisi, maya ve proteinler nedeniyle ortaya çıkan bulanık görüntüyü yok eder. Böylece hem tadı hem de görünümü güzel biralar elde edilebilir.

Cold crash yönteminde kova içerisindeki maya dibe doğru çökecektir. Bu durum şişeleme esnasında mayanın şişeye daha az girmesine neden olur. Dolayısıyla şişeleme aşaması normalden daha uzun süre olacaktır. Şişenin gazlanması için gerekli süreden önce şişe açılırsa bira dışarı taşacaktır. Cold crash yöntemini deneyen bira üreticilerinin bu durumu göz önünde bulundurmaları önemlidir.

Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?

Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!

Kupon Kodu: ILKBIRAM10

Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.

Cold Crash Nasıl Uygulanır?

Ev biracılığında cold crash yöntemini uygulamak için özel fermantasyon dolapları gereklidir. Bunun nedeni ise işlemin 0,5°C ila -4,5°C sıcaklıklara ihtiyaç duymasıdır. Cold crash bir gün ila bir hafta süreyle yapılır. Fakat daha berrak bira elde etmek isteyen üreticiler bu süreyi bir aya kadar uzatabilmektedir. Elbette süreyi uzatınca bazı değişkenleri de hesaplamak gerekir. Aksi takdirde bira istenilen görünüme sahip olmayabilir. Güçlü biralarda bu sürenin daha fazla olduğunu da belirtelim.

İşlem öncesinde fermantasyonun bitmiş olması gerekmektedir. Öncelikle fermantasyon kovasının 1 ila 5°C aralığında tutulması ve maya ve proteinlerin dibe doğru çökelmesi beklenir. Böylece maya uykuya dalacak ve tortulaşacaktır.

Cold crash uygulaması yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Bira üreticisi biraya soğuk şoklama yaparken birayı kesinlikle dondurmamalıdır. Bu nedenle önerilen sıcaklığın dışına çıkılmaması gerekmektedir.

Cold Crash Yönteminin Avantajları Nelerdir?

Ev biracılığında cold crash yöntemi isteğe bağlı olarak tercih edilmektedir. Bu yöntemin uygulanması için başlıca sebepler vardır. Bunlardan ilki yukarda da belirttiğimiz gibi biranın bulanık görüntüsünü yok etmek ve biraya berrak bir görünüm kazandırmaktır.

Cold crash yöntemini avantajlı kılan diğer sebepler ise bira mayasını ve diğer bira bileşenlerini dibe çökertmek içindir. Bu avantaja ek olarak rahiyayı kısaltmak ve oksidasyonu önlemek gibi pek çok avantajları da bulunmaktadır.

Cold Crash Ne Zaman Uygulanır?

Cold crash yöntemi, fermantasyon bitiminden hemen sonra şişeleme aşamasında uygulanmaktadır. Genellikle diasetil çöktükten sonra uygulanması işlemi başarılı kılacaktır. Acemi bir bira üreticisi iseniz ve fermantasyon bitmeden şoklama işlemi yaparsanız maya tüketimi ve diasetil çökmesi tam anlamıyla gerçekleşmeyecektir.

Ege Malt Ürünlerini Keşfedin:

Başlangıç Seti

Başlangıç Seti

From 1,699.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Ege Pilsner

From 429.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

India Pale Ale

From 549.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Black Forest Stout

From 454.90

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.