Evde bira yapımının en önemli aşamalarından biri de gaz çıkışıdır. Mayalanma işlemi başladıktan sonra yaklaşık 4-7 günün sonunda gaz çıkışı azalacaktır. Sıcak havalar da bu gaz çıkışının zamanlaması açısından önemlidir. Havaların sıcak olması gaz çıkış süresini doğrudan etkilemektedir. Evde bira yaparken gaz çıkışı bu etkenlere bağlı olarak değişir. Fakat bu durum tamamen normaldir. Bira mayası şerbet içerisindeki şekerleri tükettikçe gaz çıkışı belirli oranda azalır. Bu işlem yaklaşık olarak iki haftayı bulacaktır.
Bira Yapımında Gaz Çıkışı ve Mayalanma İşlemi
Bira içerisindeki gaz çıkışı dursa bile mayalanma işlemi her zaman devam etmektedir. Bu aşamada kendi biralarını yapan kişilerin dikkat etmesi gereken önemli bir nokta vardır. Bu, sıcaklığın 15 ila 25°C derece arasında tutulmasıdır. Ardından 2 haftalık mayalanma sürecini beklemek kalır. Biranın istenilen şekilde olgunlaşmasını sağlamak amacıyla bu sürenin tamamlanması gerekir. Aksi takdirde biranızdan istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Bu süreci etkileyen bir diğer faktör de erken şişeleme işleminin yapılmamasıdır. Biranızı keyifle yudumlamak istiyorsanız bu esaslara dikkat etmeniz gerekir.
Kovalarda Hava Çıkışlarını İzole Etmemek Neye Sebep Olur?
Bira yapım aşamasında kullanılan kovaların hava sızdırmaması gerekir. Eğer kova hava sızdırıyorsa kontrolsüz bir şekilde karbondioksit çıkışı meydana gelecektir. Böylece birada gazlanma görülmeyecektir. Karbondioksit miktarı azaldıkça bira oksijenle temas edecektir. Bu problemin en temel nedeni fazla bağlantısı olan fermantasyon kaplarının kullanılmasıdır.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Hava çıkışını kontrol edeceğiniz ana yerler kapak bağlantı yeri ve hava kilidi contasının bağlantı noktasıdır. Gaz çıkışı olmaması adına bu bağlantı noktalarının kontrolünü sağlamanız gerekir. Kapağın kapağını sıkıca kapatmak veya koli bandı ile sıkı bir şekilde sarmak problemi çözecektir.
Gaz Çıkışının Fermantasyon İşlemi İle Karıştırılması
Gaz çıkışının fazla olması bazen bira yapan kişilerin kafalarını karıştırmaktadır. Fermantasyon hareketi olarak algılanan gaz çıkışı, yanlış işlem yapılmasına neden olabilir. Bu durumda onca emek boşa gidecektir.
Gaz çıkışı sırasında en çok karşılaşılan sorunlardan biri de şişeleme yapmaya karar verememek ve kovada zamanından fazla bekletmektir. Bu durumun önlenmesine hidrometre yardımcı olacaktır. fermantasyonun son yoğunluğu ölçülerek şişeleme işlemi hakkında karar verilmelidir.
Sayın yetkili,
Biz daha önce başka bir markanın ürünlerini kullanıyorduk, Yaptığımız bira sa gayet güzel oluyordu.
Sonra sizin malt ve mayalarınızın daha iyi olduğjnu duyduk ve sizden malt ve maya sipariş ederek 2 kova fermentasyonu kurduk. Ama şu saat itibariyle 60 saate yakın bir zaman geçmesine rağmen 2 kovada da hava kabarcığı yok. (Kovalarda sızıntı yok) Bunun nedeni ne olabilir, bize yardımcı olabilir misiniz.
Merhaba, bazı durumlarda yüksek gaz çıkışlı fermantasyon yaşanmayabiliyor, muhtemelen kova kapak kısmında yada hava kilidi contası kısmından hava kaçırıyor olabilir. Nihayetinde hava kilidinden gaz çıkışı doğru bir gösterge değilidir. En net sonuçları OG ve FG ölçümleri alarak alabilirsiniz. Hidrometre kullanımı oldukça önemlidir. Hidrometreniz yok ise şöyle bir gözlem yapabilirsiniz, kova içinde krausen oluşumu var ise fermantasyonunuz başlamıştır. Konu hakkında daha detaylı destek almak için; destek@egemalt.com üzerinden ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.