Evde kendi biralarını üreten kişiler, Dry Hop yöntemi sayesinde çeşitli aromalara sahip biralar elde edebilmektedir. Bira baharatları, otlar, kuru meyveler ve çekirdekler biraya lezzet kazandırmak amacıyla eklenir. Böylece bira üreticisi kendi damak zevkine uygun biralar yapabilmektedir. Peki, bira baharatları nelerdir? Nasıl kullanılır?
Dry Hop yönteminin yalnızca şerbetçiotuyla kullanılabildiği sanılsa da bira baharatları, meyveler, çekirdekler ve farklı otlarla da kullanılabilmektedir. Almanyalı bir bira üreticisi, Dry Hop yöntemini kullanarak kişniş tohumu ve portakal kabuğunu kurutuyor. 3-5 gün boyunca 21°C sıcaklıkta beklettiği ürünleri gazlanma aşaması için tanka alıyor. Daha sonra işlemini tamamlayan ürünleri birasına ekliyor. Ev birası üreticileri, bira kiti kullanarak yaptıkları biralarına bu yöntemle aroma kazandırabilmektedir.
Bira baharatları olarak kişniş tohumu, portakal kabukları, vanilya, kakao çekirdeği, bergamot kabuğu, mandalina kabuğu, limon kabuğu, karabiber tohumu ve greyfurt kabuğu kullanılmaktadır. Tabi bu baharatların tercihinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunların en önemlisi, her baharatın her bira stiline uygun olmadığıdır. Bu hususa dikkat edilmediği takdirde bira üreticisi biranın lezzeti konusunda hayal kırıklığı yaşayabilmektedir.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Bazı bira üreticileri, nane, zencefil gibi ürünlerin bira içinde hoş duracağını düşünmektedir. Fakat, günlük hayatta hoş kokan her ürün ne yazık ki biranın acılığına neden olmaktadır. Bu yüzden her bira üreticisi birasında kullanmak istediği baharatı özenle seçmelidir.
Buğday ve Belgian türü biralarda kuru meyveler ve kişniş tohumu, Stout tipi biralarda kakao çekirdeği ve vanilya uygun bir tercih olacaktır.
Bira Baharatları Mayşeye Ne Zaman Eklenir?
Ev yapımı biralarda mayşeye ne zaman baharat ekleneceği kafa karışıklığına neden olmaktadır. Çünkü baharatlar doğru zamanda eklenmezse aromalarını kaybetme riski taşır. Bira kurulum aşamasında baharatların kaynatılması gerekir. Mayşeye eklenecek miktar ölçülerek kaynatma işlemi başlatılır. Bu işlemin hemen ardından soğumaya bırakılmalıdır. Yoğun aroma isteyen kişiler, baharatları posasıyla beraber eklemektedir. Hafif bir aroma için ise kaynatılan suyu eklemek yeterli olacaktır.
Tam tahıl bira yapımında son 15 dakikaya kadar baharat eklemesi yapılabilir. Süzme işleminden geçen aromalar, bira mayşesine eklenerek 3 gün bekletilir. Bu süre sonunda şişeleme işlemine geçilir.