Bira Yapımında Kullanılan Şeker Çeşitleri

Ev Biracılığı

Evde kendi birasını üreten kişiler, biranın gazlı olması ve alkol seviyesinin artması için şeker kullanmaktadır. Ev biracılığında şekerin pek çok farklı çeşidi kullanılabilir. Her şeker çeşidi birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle bira yapılmaya başlanmadan önce bu şeker çeşitlerinin iyi bilinmesi gerekir. Bizler bira yapımında kullanılan şeker çeşitleri listesi hazırladık. Acemi bir bira üreticisi iseniz bu listeye göz atmanız ve biranız için en iyi şekeri seçmeniz iyi bir tercih olacaktır. İşte bira yapımında kullanılan şeker çeşitleri:

Dekstroz Şekeri

Dekstroz şekeri, toz şeker gibi mayalama ve şişeleme şekeri olarak kullanılabilen doğal bir şekerdir. Maya tarafından tamamen sindirilir, biranın tadını veya gövdesini etkilemeyen bu şeker, biranın alkol oranını arttırma ve gazlanmayı sağlamada toz şeker alternatifi olarak kullanılır.

Fruktoz Şekeri

Fruktozun en önemli özelliği, birayı hızlı fermente edebilmesidir. Bu sayede ev biracıları uzun bir süre fermente işlemini beklemek zorunda kalmaz. Fruktoz şekerinin bir diğer özelliği ise tadının aşırı tatlı olmasıdır. Bira maltında ve meyvelerde doğal hali kolayca bulunur. Fruktoz aynı zamanda nişastadan da elde edilip şurup formuna dönüştürülebilir. Fruktoz kristalleri ise şeker kamışı ve pancardan üretilebilir.

Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?

Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!

Kupon Kodu: ILKBIRAM10

Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.

Glikoz Şekeri

Glikoz şekeri de fruktoz gibi hızlı fermente edilebilen şekerlerdendir. Hazır satın alınan glikoz şekeri, nişastadan elde edilir. Bu şekerlerin formu kristal, şurup veya pul şeklindedir. Glikoz aynı zamanda dekstroz şekeri olarak da bilinir. Fakat dekstroz sanayide kullanılan ismidir. Molekül yapısı bakımından aynı olan bu şekerler, bira üretiminde oldukça önemlidir. Aralarındaki tek ayrım dekstroz şekerinin kimyasal yöntemlerle nişastadan elde edilmesidir.

Laktoz Şekeri

Laktoz şekeri, sütten elde edilir. Bu şekeri fermente etmek oldukça zor olduğundan her mayaya uygun değildir. Yalnızca bazı vahşi mayalar laktoz şekerini fermente edebilir. Genellikle kristal halde bulunur. Tat bakımından oldukça düşük tatlılığa sahiptir.

Sakkaroz Şekeri

Sakkaroz şekeri, günlük hayatta kullanılan beyaz toz şekerlerdir. Bu şeker de hızlı fermente edilebilen şekerler arasında yer alır. Maltlarda doğal olarak bulunmaktadır. Satılan formatı ise kristaldir.

Maltoz Şekeri

Maltoz şekeri, maya tarafından fermente edilebilen şekerlerden biridir. Fakat sakkaroz, glikoz ve fruktoz şekerlerine oranla fermente işlemi çok daha uzun zaman almaktadır. Maltlarda doğal olarak bulunan bu şeker çeşidine doğal tatlandırıcılarda rastlamak mümkündür. İki glikoz şekerinin birbirine bağlanmasıyla elde edilir.

Invert Şeker

Invert şeker, sakkarozların asitle işlenmesiyle elde edilen şekerlerdir. Bu şekeri bir glikoz ve bir fruktoz molekülleri oluşturur. Invert şeker sakkaroz şekerlere oranla daha az fermente edilmektedir. Ayrıca bu şekerin kullanımında beklenmeyen aroma tatları elde etmek mümkündür.

Ege Malt Ürünlerini Keşfedin:

Başlangıç Seti

Başlangıç Seti

From 1,699.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Ege Pilsner

From 429.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

India Pale Ale

From 549.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Black Forest Stout

From 454.90

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.