Almanca bir terim olan krausen, biranın fermantasyonu esnasında oluşan köpüktür. Evde kendi birasını yapan bireyler, bu köpüğün miktarına göre fermantasyon işleminin bitip bitmediğini kolayca anlayabilmektedir. Çünkü fermantasyon başında oldukça fazla olan köpük, sonlara doğru azalmakta ve fermantasyon işleminin bittiğini haber vermektedir. Peki, krausen nedir? Ev biracılığı için önemi nedir?
Birada krausen genellikle canlı ve ölü mayalardan, proteinlerden ve bileşiklerden meydana gelir. Krausen köpüğünde şerbetçiotunun kalıntıları da yer alır. Tüm bu bileşikler, krausenin acı bir tada sahip olmasına neden olur. Bu nedenle fermantasyonun yoğun döneminde fermantasyon kovası sallanmamalı ve acılık biraya bulaştırılmamalıdır. Zaten fermantasyon sonrasında köpük dibe doğru çökecek ve bira dibinde tortu olarak kalacaktır.
Krausen hakkında bilinmesi gereken şeylerden biri de az gövdeli biralarda az miktarda görülmesidir. Yoğun biralarda ise krausen oluşumu oldukça fazladır. Fakat buğday biralarında bu durum biraz daha farklıdır. Çünkü bu tarz biralarda protein oldukça fazladır. Bu nedenle krausen oluşumu maksimum seviyededir.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Ev Biracılığında Krausenin Önemi Nedir?
Ev biracılığında krausenin önemi oldukça fazladır. Bunun nedeni evde yapılan biraların fermantasyon süreci hakkında detaylı bilgi vermesidir. Krausen aynı zamanda mayaların etkin bir şekilde çalıştığını da gösterir. Özellikle acemi ev biracıları fermantasyon sürecinde endişeye kolayca kapılabilir. Köpük oluşumunun gözlemlenmesi, fermantasyon süreci hakkında bilgi sahibi olunması açısından krausen önemli bir etkiye sahiptir.
Bira kiti kullanarak ev birası yapan bireyler, maya aktivitelerinin ne zaman ve nasıl gerçekleştiği hakkında detaylı bilgi edinmek isteyebilir. Kullanılan maya cinsi ve bira yapılan ortam, mayanın aktivitesini doğrudan etkiler. Bu süreç yaklaşık olarak 6-48 saat arasında gerçekleşmektedir. Bu noktada krausenin önemi daha fazla olmaktadır.
Buğday Birasında Krausen
Buğday birasının fermantasyon aşamasında zaman zaman taşma gözlemlenir. Bu durumun nedeni ise birada fazla miktarda krausenin oluşmasıdır. Bira üreticisi bu aşamaların takibini sıkı bir şekilde yapmalıdır. Aksi takdirde hijyenik ortamda bira üretmek mümkün olmayacaktır. Buna ek olarak bu taşma biranın hava almasına da neden olacaktır. Bu durumu önlemek adına fazla miktarda krausen oluşumuna dikkat edilmelidir.
Top Cropping Yöntemiyle Bira Yapımı
Bira üreticileri, üretim aşamasında maya yıkama işlemi yapmaktadır. Birada krausen oluştuğu esnada maya yıkamak yerine bira üzerinde fazla miktarda bulunan köpük tabaka alınabilir. Ardından toplanan bu köpük tabaka, maya olarak yeniden kullanılabilir. Bu yöntem genellikle Alman biracılar tarafından tercih edilmektedir. Yöntemin adı ise top cropping’dir.
Bira üretiminde belirli bir tecrübeye sahip olan üreticiler, biranın gazlı olmasını sağlamak amacıyla krausen yöntemini kullanmaktadır. Normalde şeker kullanılarak yapılan bu yöntemde krausen kullanmak, biranın daha gazlı olmasını sağlayacak ve hoş bir görüntü oluşturacaktır. Bu yöntem aynı zamanda Alman Saflık Yasası uyumunu desteklemektedir.