Almancada sirkülasyon anlamına gelen vorlauf, ev biracılığında sık kullanılan yöntemlerden biridir. Malt çekirdeklerinden çıkan ve havada asılı kalan partiküller, biranın tadını ve görüntüsünü olumsuz etkiler. Bunu önlemek için yağmurlama işlemi yapılır. Böylece mayşede biriken partiküller, kolayca uzaklaştırılır. Yağmurlama yapılabilmesi için vorlauf gereklidir. Bu işlem ortalama olarak 20 dakika sürmektedir. Peki, ev biracılığında vorlauf nedir? Nasıl uygulanır?
Evde tam tahıl bira yapımında mayşeleme işlemi sonrası, sıvıda malt çekirdeklerinin partikülleri kalır. Bu partiküller eğer temizlenmez ise yapılan biranın tadının kötü olmasına ve biranın bulanık görünmesine neden olur. Bu noktada mayşenin kaynama aşamasından önce yağmurlama işleminin yapılması gereklidir. Aksi halde partiküller, kaynama noktasında kendilerini salarak, birada istenmeyen tatlara ve bulanık görüntüye sebebiyet verir. Yağmurlama işlemi de vorlauf ile mümkündür.
Tam Tahıl Biracılığında Vorlauf Nasıl Uygulanır?
Evde bira kiti kullanarak yapılan biralarda en önemli aşamalardan biri de mayşelemedir. Vorlauf, biranın mayşeleme aşamasından sonra yapılır. Temiz bir kaba alınan mayşe, üstten yavaşça malt yatağına dökülür. Bu noktada mayşenin hızlıca dökülmemesi gereklidir. Sıvının ani hareketlerle dökülmesi, mayşenin zarar görmesine neden olacaktır. Boşaltma işlemi, mayşenin koyu renkten açık renge dönüşüne kadar yapılmalıdır.
Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?
Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!
Kupon Kodu: ILKBIRAM10
Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.
Malt yatağında biriken maltlar, filtre işlevi görür. Bu nedenle sıvının homojen şekilde yedirilmesi daha iyi olacaktır. Tam tahıl biracılığında vorlauf, önemsiz bir işlem gibi görünse de biraya katkıları oldukça fazladır. Ayrıca bu işlemin uygulanması çok fazla zaman almamakla birlikte yapımı oldukça kolaydır.
Torbada Demleme Yönteminde Vorlauf Nasıl Uygulanır?
Torbada demleme yönteminde vorlauf uygulaması sırasıyla şu şekildedir:
- Malt torbası kaynatma kazanının üzerine sağlam bir şekilde asılır. (Izgara süzgeç yöntemi de denenebilir)
- Evde bulunan büyük ve temiz bir kap yardımıyla aşağıdan mayşe alınır. Ardından yukarı kısımdan malt yatağına dökülür. Bu noktada yavaş ve dikkatli dökmek önemlidir. Aksi takdirde mayşe bulanık olacaktır.
- Mayşe, tüm malt torbasına homojen olarak yedirilir.
- Hazırlanan mayşe ilk etapta koyu bir renge sahip olacaktır. Bu koyuluğun giderilmesi için yukardaki işlemlere devam edilir. Bu süreç, mayşenin rengi açılana kadar yapılır. Buradaki en önemli kısım kazandaki mayşenin karıştırılmamasıdır.