Bira Mayasının Diğer Mayalardan Farkı Nedir?

Evde Bira

Saccharomyces Cerevisie olarak adlandırılan maya, kendi arasında çeşitli türlere ayrılır. Bu türlerden en çok bilineni ekmek yapımında kullanılan hamur mayası ve bira mayasıdır. Mayalar genel olarak aynı adı taşısalar da işlevleri bakımından birbirinden çok farklıdır. Peki, bira mayasının diğer mayalardan farkı nedir?

Bira mayasını diğer mayalardan ayıran bariz farkları bulunur. Gelin hep beraber bu farkları yakından inceleyelim.

Fermantasyon Hızı

Bira mayasını diğer mayalardan ayıran en önemli özelliği fermantasyon hızıdır. Bira yapımı belirli süreç isteyen bir işlem olduğundan mayanın fermente hızının yavaş olması gerekir. Fakat hamur mayası, bira mayasından daha hızlı fermantasyon işlemi gerçekleştirir.

Kendi zevkinize uygun birayı evde kendiniz yapmak ister misiniz?

Ege Malt'ın bira kiti çeşitleriyle yepyeni bir hobiye başlamak isteyenlere özel BAŞLANGIÇ SETİ'ni ilk kez alacak ziyaretçilerimize için %10 İNDİRİM!

Kupon Kodu: ILKBIRAM10

Evde kendi biranızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için Kılavuz sayfamızı inceleyin.

Alkol Toleransı

Mayalar, kullanılacakları alana göre evcilleştirilerek yeni özellikler kazanır. Alkol toleransı da bu özelliklerden biridir. Hamur mayası alkole toleransı olan bir maya değildir. Fakat bira mayası alkol için evcilleştirildiğinden yüksek alkol toleransına sahip bir mayadır. Böylece alkollü ortamlarda hayatta kalabilir.

Sıcaklık Farkları

Hamur mayası yalnızca yüksek sıcaklıklarda fermantasyon işlemi gerçekleştirirken bira mayası +4 derece kadar sıcaklıkta bile işlevini yerine getirir. Düşük sıcaklığa rağmen çalışması, kış aylarında bira yapılabilmesini sağlar. Hamur mayası ise olması gerekenden daha düşük sıcaklıkta çalışmaz.

Tat ve Koku Farkları

Mayalar, kendi karakteristik koku ve aromalarına sahiptir. Bira yapımında kullanılan maya ile hamur mayası arasında koku farkları vardır. Yani bir kişi bira mayası yerine hamur mayası kullanırsa istediği sonucu elde edemez.

Maya Nedir?

Mayalar, tabiatta yaygın olarak bulunan mikroorganizmalardır. Toprakta, meyvelerde bolca bulunurlar. Maya üretimi yapan üreticiler genellikle topraktan kültür toplamaktadır. Kullanıldığı alanlar mayanın türüne göre değişiklik göstermektedir. Alkol toleransı yüksek mayalar içki üretiminde kullanılırken, alkol toleransı bulunmayan mayalar genellikle besinlerde kullanılır. Mayalar, içerisine konuldukları karışımları fermente ederek yeni ürünleri oluşturur. Bira mayası, bu duruma en iyi örnektir.

Bira Mayası Nedir?

Mayalar tek hücreli olup oval, yuvarlak veya silindir gibi şekillere sahiptir. Tabi bu şekiller mayanın türüne, gelişim aşamalarına ve saklama şartlarına göre değişkenlik gösterebilir. Fermantasyon için kullanılan mayalar azot bakımından zengindir. Bu nedenle uzun hücre şekillerine sahiptir. Şekilleri etkileyen faktörlerden biri de yaştır. Genç mayaların şekilleri, yaşlı mayalardan farklıdır.

Bira mayalarının ana işlevi, bira mayşesine eklenen şekerleri içine çekmesi, etil alkol ve karbondioksiti oluşturmasıdır. Maya ürettiği bu alkolü dışarı çıkararak biranın üretilmesini sağlar. Karbondioksit, biranın gazlı olmasının sebebidir.

Bira Mayalarının Çoğalması

Bira mayaları, tomurcuklanarak çoğalmaktadır. Hücrelerin kenar kısımlarında şişkinlikler meydana gelir. Bu şişkinlikler zaman içerisinde büyür ve hücre tomurcuk halini alır. Tüm bu işlemler esnasında ana hücre ile yeni oluşan hücre arasında kanal oluşur. Oluşan yeni hücre de büyüyerek ana hücre boyuna gelirse bu kanal kapanır. Bu döngüyle bira mayası hızlıca çoğalır.

Ege Malt Ürünlerini Keşfedin:

Başlangıç Seti

Başlangıç Seti

From 1,699.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Ege Pilsner

From 429.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

India Pale Ale

From 549.90
İndirim

Bandit Crow Premium Seri

Black Forest Stout

From 454.90

Bira Mayasının Diğer Mayalardan Farkı Nedir?” te bir düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.